BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen nyersanyagokba érdemes idén befektetni?

Az első hónapok raliját követően májusban a nyersanyagpiacon látványos zuhanás történt, így jogosan merül fel a kérdés, vajon folytatódik-e a korábbi növekedési periódus, vagy trendfordulóhoz érkezett a piac.

„A továbbra is stabil gazdasági növekedés egyértelműen fenntartja a kereslet jelenlegi szintjét, így az aktuális árszinteken ismét érdemes fontolóra venni a nyersanyag típusú befektetéseket” – javasolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A tavalyi trendhez képest az idei év elején változás történt a nyersanyagpiacon, hiszen míg 2010-ben leginkább a nemesfémek és az élelmiszerek árai növekedtek jelentősen, addig 2011 első negyedévében – főként az észak-afrikai és távol-keleti politikai bizonytalanság következtében – a nyersanyagosztályon belül elsősorban az energiahordozók árai emelkedtek kiugró mértékben. Május első napjaiban aztán ez az emelkedő trend megszakadt, és nagymértékű, több mint 10 százalékos zuhanás történt, amihez hasonló csökkenés 2008-ban történt utoljára.

„Az okok főként arra vezethetőek vissza, hogy az Európai Központi Bank visszafogott nyilatkozatainak hatására újra erősödni kezdett a dollár, miközben a gyenge amerikai és német makrogazdasági adatok, valamint a feltörekvő piacok növekedési kilátásainak bizonytalansága a nyersanyagok iránti igény csökkenését vetítette előre. A határidős tőzsdéken a letéti követelmények szigorítása pedig még tovább erősítette ezt a korrekciós folyamatot” – magyarázta a Horváth István.

„Az év további részét tekintve azt látjuk, hogy a globális növekedési kilátások ugyan némileg gyengébbek, mint fél évvel ezelőtt, de még mindig stabilnak tekinthetők. A fejlett piacokon 2 százalék, a feltörekvő régiókban 6 százalék feletti növekedés várható 2011-re, így a világgazdaság jelentős nyersanyagigénye továbbra is fennmarad, és az első negyedévben a japán katasztrófa jelentős mértékű keresletcsökkentő hatására sem kell a továbbiakban számítani” – mondta el Horváth. A kőolaj világpiaci árát ezen túlmenően az is fokozhatja, hogy jelenlegi ismereteink szerint a líbiai olajmezők kínálata tartósan, a következő egy-két évre kiesik, miközben a keresleti oldalon a kínai gépjárműállomány bővülése komoly igényt generál. Az arany esetében, bár a tavaly tapasztalt mértékű árfolyam emelkedés idén nem várható, a Fed kamatemelés hiányában továbbra is negatív dollár reál kamatszint és a gyengélkedő dollár árfolyam továbbra is fenntartja a befektetők fokozott érdeklődését a nemesfém iránt.

„A fent említett tényezők miatt a nyersanyagokat így továbbra is ígéretes befektetési lehetőségnek tartjuk,  emellett kiválóan alkalmasak a befektetési eszközkategóriák változatosságának növelésére a magasabb kockázatú portfóliókban” – javasolja a befektetési szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.