BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva ma végre nyithat

Bár a sajtóban már két hete megjelent, hogy Oroszország feloldotta a magyar zöldségekkel szemben elrendelt tilalmat, a hazai árut változatlanul megállítják és visszafordítják a határon.

Oroszország néhány hete valóban ígéretet tett a németországi hasmenéses járvány miatt elrendelt exportstop feloldására, ám a gyakorlatban mind ez idáig nem indult újra a kereskedelem. Az orosz fél ugyanis országonként oldja fel a tilalmat. Az engedélyt elsőként Hollandia és Belgium kapta meg június 28-án.

A legújabb hírek szerint pénteken a magyar zöldségek oroszországi exportjának mától való felújítását engedélyezte ugyan az orosz tiszti főorvosi hivatal, de csak a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat bizonyító hivatalos papírok meglétének feltételével.

A sajtóban már két hete az a hír szerepelt, hogy Oroszország feloldotta a magyar zöldségre vonatkozó tilalmat, de az orosz végrehajtó hatóságok erről még nem tudnak, a vámon bizony megállítják és visszafordítják a Magyarországról érkező szállítmányokat – mondta el a Világgazdaságnak Rettiger Péter. A zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó Astero Kft. évi egymilliárd forintos forgalmának megközelítőleg felét bonyolítja Oroszországgal. A cég döntően gyümölcsöt, így például friss cseresznyét, meggyet és barackot szállít a keleti országba. A gyümölcsre nem vonatkozott a tavaszi exporttilalom, így az azóta is akadálytalanul kijut Oroszországba.

Az Astero tavaszonta azonban nagyobb mennyiségben zöldséget is exportál az orosz piacra. „Szerencse, hogy az idén még a botrány előtt le tudtuk bonyolítani a szállításokat. Azóta is lenne eseti jelleggel megrendelésünk zöldségre, például paprikára – tette hozzá Rettiger. – A helyzet tisztázása érdekében közvetlenül az orosz vámhatóságokat kerestük meg, ahol elmondták: a tilalmat a Belgiumból, Hollandiából és Németországból származó zöldségfélékkel szemben oldották fel, a Magyarországról származó árut továbbra is tilos bevinni Oroszországba. Az orosz fél látnivalóan enged a nagyobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező országoknak, és a gyengébbeket hozza hátrányos helyzetbe.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.