BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Verték a kicsik a nagyokat

Szépen búcsúzhatnak a megszűnésre ítélt magánnyugdíjpénztárak, az ő ügyfeleik jártak ugyanis a legjobban az első fél évben, ami hozamokat illeti – ez derül ki az idei első hat hónap árfolyamadataiból. A több mint hárommillió tagból mindössze 97 ezren nyilatkoztak úgy tavaly év végén és ez év elején, hogy maradnak magánnyugdíjpénztári tagok, és a 18 kassza közül csak 11-ben érte el a maradók száma a fennmaradáshoz szükséges kétezres limitet.

A legtöbb tagot érintő növekedési portfóliók teljesítettek a leggyengébben az első fél évben. Ennek az oka valószínűleg az volt, hogy a kasszák külföldi részvényekben tartották a vagyon egy részét, amelyen ha keletkezett is némi árfolyamnyereség, azt a forint dollárral szembeni erősödése elkoptatta. A legnagyobb hozamot a növekedési alapoknál az Életút, a Vasutas és a Quaestor alapjai érték el az első hat hónapban, az elsőként említett két pénztár legkockázatosabb portfóliója több mint 5, a Quaestor 4,43 százalékot szedett magára. Sajnos azonban mindhárom kis pénztárra igaz, hogy túl kevés tagjuk maradt, így kérdéses a fennmaradásuk, sőt a Quaestor már döntött is a megszűnéséről.

A legnagyobb valószínűség szerint megmaradó kasszák növekedési alapjai január és július között nem remekeltek, a korábban rendszeresen dobogós helyen álló OTP és ING ezúttal a lista második felébe csúszott le. Az OTP-s növekedési portfólió kevesebb mint 2,5 százalék lett, az ING-s hozama pedig az egy százalékot sem érte el, de a nagyok közül az Axa, az Aegon és az Allianz teljesítménye sem lett lényegesen jobb az első fél évben. Az is igaz viszont, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások teljesítményét hosszú távon lehet csak igazán megítélni, úgy pedig más a sorrend a kasszák között.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.