A korábban állat-egészségügyi okokból zárt török piacon tavalyig rendkívül magas marhahúsárak alakultak ki, amelyre válaszul Törökország megnyitotta kapuit a külföldről származó marha előtt. A muszlim hagyományokkal és rendkívül szigorú állat-egészségügyi előírásokkal rendelkező országban nagy kereslet mutatkozott a marhahúsra, ám az elvárásoknak jószerével csak a magyar és a balti országok állatai feleltek meg. Ennek oka, hogy a hazai állományt nem érinti a kéknyelv-betegség és „hármasmentes” is, vagyis bizonyítottan nem fertőzte meg a brucellózis, a leukózis és a tbc.
„Eredetileg az a hír járta, hogy a törökök hűtőházi tárolásra keresnek vágómarhát, 26–30 ezer állat megvásárlására mutatkozott igény” – nyilatkozta lapunknak Bartha Sándor. A növénytermesztés mellett mintegy 160 hízómarhát nevelő gyomaendrődi agrárvállalkozó hozzátette: „A török kereslet az árakon is megmutatkozott. Tavaly május és június környékén a másodosztályú marhát még 280–310 forintos kilogrammonkénti áron tudtam eladni, az első osztályút ennél 30 százalékkal drágábban. A tavaly nyár végétől felpörgött török kereslet hatására augusztusban és szeptemberben már 550–680 forintos áron lehetett eladni az élő marha kilóját.”
A piac ugyan hektikus, és a korábbi kifejezett kereslet most némileg enyhülni látszik, de még mindig viszik a magyar marhát a keleti országokba vágásra és továbbtartásra egyaránt. Az élő vágómarhát ma 510 forintos kilónkénti áron is el lehet adni, a továbbtartásra szánt állatokat a marha korától, állapotától és súlycsoportjától függően 700–900 forintos kilónkénti áron.
A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.