BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kezelhető, ha egy nyilatkozatra bezuhan a forint

Amikor a forint három százalékot gyengül egy nap alatt, mert valaki valamit nyilatkozik Görögországban, az nem kezelhető kockázat egy kisebb vállalat számára – mondta Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere. A 2008 óta eltelt időszakot nagy bizonytalanság jellemezte Magyarországon – kezdte előadását.

Közvetlenül minket érintő kérdés a svájci frank hihetetlen szárnyalása is. A stabilitási problémáról már most sokat beszélünk. A növekedési problémáról most nem, pedig a következő két évben nagyon sokat fogunk – véli Orbán Krisztián.

A kettő közt azonban szerinte nincs közvetlen összefüggés, a stabilitás nem jelent automatikusan növekedést. Volt egy nagy stabilitási problémánk, csak remélhetjük, hogy a következő fél évben ez rendeződhet, és elkezdhetünk szembenézni azzal, hogy az ország négy éve nem tud számottevő növekedést felmutatni, és a következő kettőben sem fog. Az export még segít, a beruházások és a fogyasztás elmaradása visszahúz.

A kkv-szektor hitelt alig kap, és az eurózónában is visszatérni látszik a 2009-es hitelválság – közelítette meg a problémákat a vállalkozók szempontjából. Az európai környezet most még rosszabb lesz, mint eddig, vagyis még annál is kevesebb lesz a cégeknek az elérhető hitel, mint mostanáig. Magyarországi bankoktól sem remélhetnek igazán új hitelt a cégek. Pedig a mostani, nem kiszámítható helyzetben nem szabad nem lefedezni a deviza alapú hiteleket – mondta.

Európa valószínűleg újra recesszióba fordul, de van néhány biztató pont. Németország úgy tűnik, ki fog tartani. Növekedést produkál Lengyelország is, amely a válság egyik pozitív meglepetésállama lett. E két, nem túl távoli ország lehetőséget adhat, és figyelni érdemes Délkelet-Ázsiára is, amely most megy át nagy növekedésen, és lehetőséget kínálnak az új belépőknek a piacukra, nem csak a legnagyobb gazdaságoknak, hanem a mienkhez hasonló kisebb államoknak is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.