BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhannak a részvények, nem lesz Facebook-mobil

Közel 300 dollárral megfejelte a második negyedéves bevételét a Facebook, ám mégis csalódást okozott 157 millió dolláros veszteségével. Tavaly ugyanebben az időszakban még 240 milliós adózott eredményt tudott felmutatni a világ legnagyobb internetes közösségi hálózatát működtető társaság.

Felemás képet mutat a Facebook napokban közzétett negyedéves gyorsjelentése. Bevételei 32 százalékos emelkedéssel elérték az 1184 millió dollárt, ami kevéssel még az elemzői várakozásokat is felülmúlta, ám adózott eredménye 157 millió dolláros mínuszba csúszott. Szakértők szerint a május óta a Nasdaq-on szereplő cég második negyedéves veszteségét nagyrészt tőzsdére lépéssel kapcsolatos kiadások okozták: az elsődleges nyilvános forgalomba hozatal költségei 1,3 milliárd dollárt tettek ki.

Az egyszeri tételek figyelmen kívül hagyásával már kedvezőbb a kép, hiszen az ily módon számított nyereség 295 millió dollárt (részvényenként 12 centet) tesz ki. Tavaly ugyanebben az időszakban 240 millió dolláros profitot könyvelhetett el világ legnagyobb közösségépítő oldalát működtető cég. A Facebook hivatalos adatai szerint a hálózatot havi gyakorisággal használók száma immár 955 millióra nőtt, 29 százalékkal többen vannak, mint egy évvel ezelőtt, a naponta odalátogatóké pedig – közel egyharmados növekedéssel  – elérte az 552 milliót. Rohamléptekkel nő a hálózatra mobilkészülékekkel csatlakozó felhasználók száma is, ma már 543 millióan vannak azok, akik legalább havonta egyszer ilyen eszközzel facebookoznak.

Bár igazi meglepetést nem okoztak a Nasdaq csütörtöki zárása után közölt adatok, a befektetők nem reagáltak túl jól. Egyes vélemények szerint ennek az is az oka lehetett, hogy a társaság nem adott előrejelzést erre a negyedévre, illetve az év hátralévő részére vonatkozóan. A gyorsjelentés napvilágra kerülését követően eladói hullám indult, a papírok árfolyama 8,44 százalékkal 24,58 dollárra zuhant, ami 35 százalékos mínuszt jelent a 38 dolláros kibocsátási árhoz képest. (A Facebook részvényeinek árfolyama egyébként csak a május 18-i első kereskedési napon haladta meg a 38 dollárt, azóta csökken.) A piaczárást követő elektronikus kereskedés során további 10,71 százalékkal, 23,97 dollárra csökkent a papír értéke.

Trip Chowdhry, a Global Equities Research nevű amerikai pénzügyi elemző cég szakértője, aki a Facebook értékének megállapításában az egyik legkritikusabb elemző – a gyorsjelentést kommentálva emlékeztetett, hogy a nyereség négy év alatt évenként csak 4 százalékkal növekedett. Ahhoz, hogy a 25 dolláros részvényárfolyamot tartani tudja, a Facebooknak évente több mint 150 százalékkal kellene növelnie üzleti forgalmát, de a vezetésnek fogalma sincs arról, hogy ezt miként tudná elérni – idézte a távirati iroda. A szakértő álláspontja szerint a Facebook a 13 és 16 dollár közötti árfolyamsávban bizonyulhat nagyszerű befektetésnek. Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. vezető befektetési tanácsadója szerint a Facebook-veszteség ugyan csalódást keltett a befektetőkben, de úgy vélte, ez nem ront a magyar, illetve az európai piacok pozitív hangulatán.

Nem lesz Facebook-mobil
Cége pénzügyi eredményeinek bejelentése során Mark Zuckerberg cáfolta azokat a pletykákat, amely szerint a cég saját fejlesztésű szoftvert használó Facebook-mobil piacra dobását tervezné. Zuckerberg a vállalat befektetői és a sajtó számára tartott nyilvános eseményen elmondta, hogy a már piacon lévő készülékek operációs rendszerein is számos új funkciót meg lehet valósítani. A Facebook alapítója úgy véli, nem igazán lenne értelme annak, hogy cége egy saját operációs rendszert futtató okostelefont dolgozzon ki – közölte az Origo a The Verge technológiai hírportál alapján.
Egy külön Facebook-mobil kifejlesztése helyett a cég arra fókuszál, hogy szolgáltatásai a már kész platformok – így az Apple iOS, a Google Android és a Microsoft Windows Phone-ja – esetében a jelenleginél mélyebben legyenek integrálva a készülékekbe. Példaként hozta az iPhone-on és iPaden futó iOS szoftver legújabb, 6-os verzióját, amelyben már rendszerszinten megtalálható például a tartalmak Facebookon való megosztásának lehetősége. Zuckerberg maga is beismerte, hogy alkalmazásaik tudása még nem túl magas szintű.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.