BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már 300 milliárddal hitelezzük az államot

Több mint 50 milliárd forintot fektettek a nyolcadik hónapban a kisbefektetők kifejezetten lakossági állampapírokba. A legnépszerűbb hitelpapír a Kamatozó Kincstárjegy, amiből hetente 10 milliárd forintos nagyságrendben vásárolnak.

Augusztusban újabb 53,2 milliárd forint értékben vásároltak a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírokból, az év egészét tekintve pedig a növekmény megközelítette a 300 milliárd forintot – közölte az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK).

A legkedveltebb hitelpapír a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) volt, amelyből 40,7 milliárd forinttal emelkedett az állomány. Ebből az állampapírtípusból az év elején még alig 80 milliárd forintnyit tartottak csak a háztartások, az azóta eltelt időszakban viszont 214,2 milliárd forintnyi friss megtakarítást került ebbe az eszközbe, így az állomány már 300 milliárd forint környékén jár.

Az egyéves lejáratú KKJ népszerűségéhez minden bizonnyal hozzájárult a viszonylag magas kamat is, július végéig a hasonló futamidejű diszkont kincstárjegyekénél jóval magasabb, 8 százalékos kamattal vásárolhatták meg a kisbefektetők. Az ÁKK azonban azóta csökkentette a kamatot, a múlt hónapban már csak 7,5, a jövő hétre pedig 7,25 százalékos kamattal hirdette meg a hitelpapírt.

A legmagasabb kamatot továbbra is az inflációt követő, 3-5 éves lejáratú Prémium Államkötvények fizetik, ezek állománya a múlt hónapban 5,7 milliárd forinttal nőtt, az év elejétől pedig csaknem 40 milliárd forint áramlott ebbe az eszközbe. A postán kapható Kincstári Takarékjegyek népszerűsége hasonlónak mondható, augusztusban 5,5 milliárd forintnyi fogyott belőlük, az év eleje óta pedig 36,6 milliárd forint a növekmény.

A legújabban „a bankbetétek konkurenciájaként” bevezetett Féléves Kincstárjegy forgalma egyelőre elmarad a többi állampapírétól, augusztusban mindössze 1,4 milliárd forintnyi kelt el belőle, a májusi bevezetés óta pedig 7,7 milliárd forintra hízott az állomány. Ennek a hitelpapírnak a kamata fél százalékponttal alacsonyabb a KKJ-énál, a jövő héttől évente 6,75 százalékos bónuszt fizet rá az ÁKK.

Nemcsak a hazai háztartások, a külföldi – főleg intézményi – befektetők körében is igen népszerűek a forint alapú magyar állampapírok. Az ÁKK adatai szerint a náluk lévő állomány a nyári hónapokban gyors növekedésnek indult, és most már 4700 milliárd forint fölött, historikus csúcson van. A külföldiek jellemzően fix kamatozású államkötvényeket vásárolnak, ezekből ma is tart aukciót az ÁKK. A központ három-, öt- és tízéves államkötvényeket próbál majd eladni összesen 45 milliárd forint értékben.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.