BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan az infláció

Banki elemzők szerint a következő hónapokban árfelhajtó és árcsökkentő tényezők egyaránt befolyásolhatják az inflációt, azonban az éves átlagos fogyasztó árindex 2,0 százalék körül, vagy kicsivel felette alakulhat az idén. A KSH adatai szerint júniusban 1,9 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves drágulási üteme a májusi 1,8 százalékról, havi szinten az infláció 0,2 százalék volt.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője szerint havi szinten a vártnak megfelelő mértékben drágultak az élelmiszerek, az üzemanyagok, illetve a szolgáltatások, míg más termékek ára szintén a várakozásoknak megfelelő mértékben csökkent. Az elemző szerint árcsökkentő hatása lehet a további rezsicsökkentéseknek, míg árdrágulást okozhat az elektronikus útdíj, illetve a dohánytermékek érdemi drágulása, és a tranzakciós illeték emelése is inflációs hatással jár majd.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint a júniusi inflációs adat azt tükrözi, hogy a keresleti viszonyok továbbra is gyengék, vagyis nincs belső árnyomás. A havi adatok a nyári hónapokban szokásos árelmozdulásokról tanúskodnak, kissé emelkedett a szezonális élelmiszerek és az üdülési szolgáltatások ára.

Az élelmiszerárakat kedvezően befolyásolhajta a termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása és a kedvező terméseredmények is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.