BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üresednek az ipari ingatlanok

2013 harmadik negyedévében átadták a Budapest Airport Business Park első, a DHL számára készült, 10.800 négyzetméteres épületét. Ezzel a teljes budapesti modern ipari ingatlan állomány 1.833.640 négyzetméterre emelkedett – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BRF).

A harmadik negyedévében az ipari ingatlanok iránti teljes kereslet 71.380 négyzetméter volt. Ez 35 százalékkal múlja felül az év első két negyedévében összesen aláírt bérleti szerződések volumenét. Továbbra is a hosszabbítás dominál, 52 százalékos részesedést érve el a teljes keresletbe – írják.

A negyedévben a legnagyobb bérbeadások a ProLogis Park Budapest-Gyál-ban és a BILK-ben történtek, mindkét esetben a bérbeadott terület meghaladta a 20.000 négyzetmétert.

2012 azonos időszakhoz mérten azonban a kereslet visszaesést mutatott. A nettó bérbeadás (34.450 négyzetméter) 46 százalékkal, míg a hosszabbítások volumene (36.930 négyzetméter) 72 százalékkal csökkent 2013 harmadik negyedévében az előző év ugyanezen időszakához képest.

A negyedév során összesen huszonkét tranzakció történt a piacon, amelyből öt meghaladta az 5.000 négyzetmétert, így az átlagos bérbeadás 3.245 négyzetméter volt.  A bérbeadás 78 százaléka ipari parkokban történt – itt az átlagos ügylet mérete 4.642 négyzetméter volt, míg ugyanez az érték a logisztikai parkok esetében 1.567 négyzetméter.

A kihasználatlanság immár negyedik negyedéve emelkedik, jelenleg 23,8% - áll a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, a DTZ, az Eston International, a Robertson Hungary és a Jones Lang LaSalle közös jelentésében. Az üresedési ráta 0,9 százalékponttal volt magasabb, mint egy negyedévvel korábban, és 4,7 százalékpontos emelkedést mutat 2012 harmadik negyedévéhez képest. A logisztikai parkok csökkenő kihasználtsága a logisztikai szektor további konszolidációjára és méret-csökkenésére mutat rá. Ezzel szemben a városi logisztikai ingatlanok iránt erősödik a kereslet, hiszen itt a kihasználatlanság érdemben csökkent mind az előző negyedévhez, mind az előző évhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.