BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EBRD: javulnak a magyar kibontakozás esélyei

élénkülés Az eddig vártnál lassabb lesz a közép- és kelet-európai térség idei és jövő évi kilábalási üteme, elsősorban az orosz gazdaság gyenge teljesítménye és a változatlanul lanyha euróövezeti aktivitás miatt, a magyar gazdaságban ugyanakkor „meglepő” ütemű élénkülés tapasztalható – állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban ismertetett idei harmadik regionális előrejelzésében. Az EBRD ennek megfelelően valamelyest rontotta a működési területének egészére adott idei és 2014-re szóló GDP-előrejelzéseit, a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisait ugyanakkor jelentősen javította.

A bank térségi átlagban – a működési terület országai közé nemrég felvett, átalakuló arab országokat is beleszámítva – most 2 százalékos GDP-növekedést vár 2013 egészére. A májusban összeállított becslésben 2,2 százalékos idei növekedési előrejelzés szerepelt.

Magyarországon a bank 0,5 százalékos, illetve 1,2 százalékos idei és jövő évi GDP-bővülést vár. Az előző EBRD-előrejelzésben 2013-ra még 0,8 százalékos visszaesés, 2014-re 0,9 százalékos növekedés szerepelt.

Más nagy londoni házak az utóbbi időszakban szintén javították a magyar gazdaság növekedési kilátásaira adott előrejelzéseiket. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai az idei év egészére az eddigi 0,5 százalék helyett 0,6 százalékos gazdasági növekedést jósolnak Magyarországon, 2014-re szóló GDP-növekedési előrejelzésüket pedig 1,8 százalékról 2 százalékra emelték. A ház a járműszektor termelésének robusztus fellendülésével, az üzleti hangulat javulásával, valamint a párhuzamos költségvetési és monetáris ösztönzéssel indokolta a felülvizsgálatot.

Mindez véget vetett a tavalyi éven végighúzódó, kettős mélypontú recessziónak, bár a magyar gazdaság teljesítménye még mindig csak a 2009 elején mért szinten van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.