BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átalakul az uniós támogatási rendszer

Jelentősen átalakul az új uniós költségvetési ciklusban az agrártámogatások rendszere. Az új szisztémában nagyobb szerep jut a termeléshez kötött támogatásoknak, és kiemelt fontosságú lesz a zöld komponens.

A termeléshez kötött támogatások szintje a közvetlen uniós támogatási keret jelenlegi 3,5 százaléka helyett, 13 százalékra fog nőni - mondta Czerván György a gazdálkodóknak a 2015-től várható új támogatási modellt bemutató rendezvénysorozat szegedi állomásán.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár fontos elemként említette, hogy a társadalom által is elfogadott, a valós teljesítményeken nyugvó termeléshez kötött jogcímek révén, a munkaintenzív, úgynevezett érzékeny ágazatok (pl. zöldség, gyümölcs, szarvasmarha) támogatására a jelenleginél nagyobb összeg lesz fordítható.

Az államtitkár bemutatta az új támogatási rendszer kötelező érvényű, és önkéntesen alkalmazandó elemeit, majd hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nagy hangsúlyt fektetett a tagállamok számára önkéntesen bevezethető termeléshez kötött támogatási rendszerre, amelyet Magyarország is tervez alkalmazni.

A jövő évtől, azaz 2015-től jelenik meg az uniós agrártámogatásokban a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, vagyis a zöldítés, amely jelentősen átalakítja a mezőgazdasági támogatások rendszerét. Az idei év átmeneti helyzetet eredményez, vagyis az új hétéves költségvetési ciklus első forrásait költik el, de még a régi szabályok szerint.

A legfontosabb változás az, hogy a tagállami éves közvetlen támogatási keret jelentékeny hányadát, 30 százalékát a következő évtől a zöld komponens teszi ki, amely három fő elemből áll. A terménydiverzifikáció elősegítése érdekében az előírások szerint csak 30 hektár szántóterület felett kell három eltérő növényt termeszteni, vagyis az eredeti tervekhez képest sokat puhult a szabály. A Brüsszel által eredetileg javasolt csomag szigorúbban értelmezte az ökológiai fókuszterület fogalmát is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.