BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Prága: meg kell akadályozni Ukrajna szétesését

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Ukrajna ne essen szét. Éppen ezért a helyzet megoldásának nem szabad Oroszország ellen irányulnia - mondta a cseh külügyminiszter a közszolgálati hírtelevízióban (CT24) vasárnap.

"Nem hiszek Ukrajna szétesésében. Meggyőződésem, hogy mindent, amit teszünk, úgy kell megtenni, hogy ez a helyzet ne állhasson elő" - jelentette ki Lubomír Zaorálek. Hasonló álláspontra helyezkedett Milos Zeman cseh államfő is.

"Nagy figyelemmel kísérjük a dinamikusan változó ukrajnai helyzetet. Kulcsfontosságúnak tarjuk a helyzet megnyugvását. Várjuk az új kormány megalakulását, és fontosnak tartjuk az ország területi egységének fenntartását" - tolmácsolta Zeman álláspontját Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő.

A cseh külügyminiszter szerint az lenne a jó, ha Ukrajna a jövőben jó kapcsolatokat ápolna az Európai Unióval és Oroszországgal is. Megjegyezte, hogy Kijevnek és Moszkvának közös történelmi és kulturális gyökerei vannak.

"Elszakítani Ukrajnát Oroszországtól, szintén nem lenne természetes" - szögezte le. Lubomír Zaorálek arra a kérdésre, kit tekint ma a cseh kormány Ukrajnában partnernek, azt mondta, hogy a parlament az egyetlen állami szerv, amelynek ma legitimitása van Ukrajnában.

Hozzátette: Ukrajnában olyan új kormányra van szükség, amelyben a parlament pártjainak minél szélesebb köre vesz részt. "Ma a képviselők jelentik az egyetlen törvényes szervet, amely választások útján jött létre" - mutatott rá a cseh külügyminiszter. Lubomír Zaorálek kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Ukrajnában megszűnjön az erőszak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.