BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Krímben ünnepelne az ukrán miniszter

Kemény szavakkal mutatkozott be a tegnap kinevezett ukrán védelmi miniszter. Valerij Geletej azt ígérte, hogy a Krím félszigeten, Szevasztopolban ünneplik majd meg a győzelem napját, mert Ukrajna diadalmasan kerül ki a konfliktusból. A Krímet a március 16-i népszavazás után Oroszországhoz csatolták, a miniszteri szavak arra utalnak, Kijev biztos abban, hogy a terület visszakerül Ukrajnához. A parlament csütörtöki ülésén egyébként Petro Porosenko mutatta be Geletejt – az előd az államfő közvetlen környezetébe került. A hadi készülődést jelzi, hogy az államfő a vezérkari főnököt is menesztette, az új ember Viktor Muzsenko, akinek az első számú feladata a kelet-ukrajnai műveletek írányítása.

Amíg Kijev minden jel szerint a szakadárok elleni koncentrált akciót készíti elő, az orosz külügyminiszter ismét a tárgyalások lehetőségét pedzegette. Szergej Lavrov közölte, hogy az úgynevezett kontakt csoportnak minél előbb Ukrajnában kell tárgyalnia, és Kijevnek kell megteremtenie a lehetőséget arra, hogy minél előbb megkezdődjön az egyeztetés. A csoportban Leonyid Kucsma volt ukrán államfő képviseli Kijevet, a tagok között van az EBESZ képviselője és Moszkva kijevi nagykövete.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.