BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pokolgép robbant Kairóban és Alexandriában

Pokolgép robbant Kairóban és Alexandriában kedden, egy ember meghalt, többen megsebesültek.

Alexandriában egy kórház közelében történt robbanás, egy 27 éves járókelő meghalt, legkevesebb két civil megsebesült. Hírügynökségi értesülések szerint a támadás a biztonsági erők egyik közeli ellenőrzőpontja ellen irányult, de célt tévesztett.

Házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Kairó szívében is, a főváros egyik legsűrűbben látogatott kereskedelmi központjában. A robbanásban csodával határos módon senki nem sérült meg.

Az elmúlt napokban és hetekben számos kezdetleges pokolgépet találtak a főváros metróin, ezért a közlekedési minisztérium hétfőn bejelentette, hogy egy évig ingyen utazhatnak mindazok, akik az illetékeseket a kairói tömegközlekedés ellen tervezett bármilyen szabotázsakciókról értesítik.

Először sikerült ismeretleneknek pokolgépet elhelyezniük Kairó nemzetközi repülőterének területén. Tűzszerészek két robbanószerkezetet is hatástalanítottak: az egyik az 1-es terminál előtt parkoló autók alá volt rejtve, a másikat a 3-as terminál érkezési csarnoka előtt vették észre. A Népi Ellenállás nevű iszlamista csoport Facebook-oldalán azt írta, hogy ők helyezték el a pokolgépeket, és a biztonsági erőkkel szemben azt is állították, hogy az egyiket sikerült is felrobbantaniuk.

A Sínai-félsziget hosszú ideje instabil északkeleti részén is több pokolgépes támadás volt. Az egyik incidensben - vélhetően a környéken tevékenykedő dzsihadisták - már a huszonnyolcadik alkalommal robbantották fel az egyik, el-Arís kikötővároshoz közeli gázvezetéket.

A keddi robbantások néhány nappal azután történtek, hogy egy példátlan precizitással végrehajtott támadássorozatban legalább 33 katona, rendőr és civil vesztette életét a Gázai övezettel szomszédos régióban. Fegyveresek egy-két óra leforgása alatt több mint tucatnyi merényletet követtek el. Szakértők szerint az áldozatok száma valójában magasabb lehet, az egészségügyi minisztérium mindazonáltal máig nem közölt hivatalos adatokat a csütörtöki merényletsorozatról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.