BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiadják az adatokat

A 280 milliárd forintos közvagyonnal gazdálkodó MNB-alapítványok kérésre minden költésről beszámolnak – ígérte meg Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlésben.

Nem tudott ellenállni a kísértésnek Matolcsy György a parlamentben hétfőn sem, amikor képviselői kérdésekre válaszolt – sokadszorra elsütötte ugyanis elhíresült mondását, miszerint az általa vezetett „Magyar Nemzeti Bank közpénzből közvagyont épít a közjó érdekében”. Ám míg eddig ezzel ellentétben illogikusan azt hangoztatta, a közpénz elveszíti közpénzjellegét azáltal, hogy azt az MNB alapítványokba kihelyezi, a Kúria és az Alkotmánybíróság múlt heti döntései előtt meghajolva immár helyére került az érvelés, és Matolcsy ország-világ előtt elismerte: az alapítványok pénze közpénz.

Ennek megfelelően a jegybankelnök megígérte, hogy az alapítványok kérésre minden közérdekű adatot kiadnak. Így a Világgazdaság olvasói is megtudhatják, kinek mire és mennyit adtak az alapítványok 2014-es megalapításuktól ez év március 31-ig – az erre irányuló közérdekű adatigénylést lapunk újságírója pénteken küldte el.

Ám az MNB elnöke még tovább ment. Javasolta, hogy az Országgyűlés kérje fel az Állami Számvevőszéket az alapítványok vizsgálatára. Száznyolcvan fokos fordulat ez ahhoz képest, hogy a Népszabadság értesülése szerint februárban még Matolcsy győzködte Orbán Viktort, a jegybanktörvény módosításával titkosítsák az alapítványok költéseit, méghozzá visszamenőleges hatállyal.

A jegybankelnök még hétfőn is arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapítványok az MNB-től kapott 280 milliárd forintból csak 75 milliárdot költhetnek el. A többinek csak a hozadékát, amit állampapírokban és ingatlanokban tartanak, hogy – mint Matolcsy fogalmazott – ezzel is erősítsék a közvagyont. Azt már nem említette, hogy 20 milliárd külföldi befektetésekben landolt – e célból emelte meg négy alapítvány a Ferida Zrt. tőkéjét. Hogy e befektetések az MKB Bankot megvásárló két magántőkealap jegyeinek megvételét jelentik-e, azt majd a Magyar Liberális Párt ügyvivője, Bodnár Zoltán által elindított közérdekű adatigénylés tisztázhatja, még ha ezt lapunknak az alapítványok illetékese cáfolta is.

Az ellenzéki képviselők kérdései elől kisiklott a jegybankelnök, amikor nem konkretizálta, hogy az alapítványok mikor adnak számot költéseikről. A törvény szerint erre a kérés beérkezésétől számított tizenöt napon belül kötelesek.

Matolcsy visszautasította, hogy az MNB tudatosan gyengítette a forintot akkora árfolyamnyereség érdekében, amiből nemcsak az alapítványoknak jutott, hanem ingatlanokat és műkincseket is tudott vásárolni. A jegybank döntéseit nem árfolyam-politikai megfontolás alapján hozza meg – jelentette ki az MNB elnöke –, nincs árfolyamcélja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.