BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási terrortámadás-sorozatot hiúsítottak meg

Európa-szerte több helyen kísérték volna támadások a párizsi merényletet tavaly, ha nem kapcsolják le időben a terroristákat - derül ki a most kiszivárgott dokumentumokból.

Csak egy kis része lett volna a tavalyi párizsi terrortámadás mindannak, amit az Iszlám Állam tervezett Európában - ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket a CNN szerzett meg. A terrorszervezet Hollandiában is tervezett támadásokat, Franciaországban pedig több boltban, köztük egy párizsi szupermarketben is vérontásra készültek.

A dokumentumokból az is kiderül: az európai hatóságok egyre több terroristagyanús személyt találtak meg, még mielőtt akcióba léphettek volna. Ketten lettek volna például, akik még az Iszlám Állam területéről akartak volna a menekültek közt eljutni Párizsba, hogy részt vegyenek az ottani terrortámadásokban. A görög hatóságok azonban kiszúrták a hamis útleveleiket, és nem engedték tovább őket, ezért nem érhettek időben oda Párizsba. Amikor a görög hatóságok mégis elengedték őket, Ausztriáig jutottak. Ott, egy salzburgi menekülttáborban várták meg harmadik társukat, aki szintén szíriai menekültnek álcázva érkezett. Ekkorra azonban a rendőrök már a nyomukban voltak, és amikor a három férfi végre együtt volt a menekülttáborban, jöhetett a letartóztatás.

Az iratok azt is részletesen megmutatják, hogy milyen komoly hálózat volt a terroristák mögött, akik egyébként még csak egymás valódi nevét sem tudták, olyan nagy volt a titkolózás. Összekötőik mindig ellátták őket pénzzel, embercsempész kapcsolatokkal és eldobható mobiltelefonokkal. A rendőrök elemezték azokat a mobiltelefonokat is, amelyeket a menekülttáborban és az oda vezető út utolsó szakaszain használtak. Ebből kiderült az, hogy a letartóztatásuk előtti napon Párizsba tartó vonatot kerestek, a memóriában el volt mentve egy olyan telefonszám is, amely a párizsi támadásokat vezető Adbelhamid Abaaoudhoz volt köthető - és egyébként azt is megtudták a nyomozók, hogy az okostelefon keresési előzményei iszlamista terroristától nem várt módon pornóoldalak tucatjaival volt tele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.