BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Privatizálja a szerb állam a belgrádi repülőteret

Koncesszióba adná a legnagyobb szerbiai repülőteret a frankfurti légikikötőt is üzemeltető német Fraport AG konzorciumnak a belgrádi kormány – írja a Tanjug.

A szerb hírügynökség szerint Aleksandar Vucic miniszterelnök kedden este a belgrádi Nikola Tesla repülőtér privatizálásáról egyeztetett a hesseni tartományi kormányfővel, Volker Bouffier-rel. A szerb állam 400 millió euró bevételre számít a belgrádi repülőtér privatizálásából.

A Nikola Tesla repülőtér forgalma 2013 után ugrott meg jelentősen, amikor az Etihad Airways, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légi közlekedési vállalata 49 százalékos részesedést szerzett a JAT szerb légitársaságban, amely ekkor kapta vissza korábbi, Air Serbia elnevezését is. Tavaly a légikikötő utasforgalma már 4,6 millió főre emelkedett, ami 3,8 százalékos növekedést jelent.

Vucic a közelmúltban Johannes Hahn uniós bővítési biztossal is egyeztetett a belgrádi reptér privatizálásáról. Akkor a kormányfő azzal számolt, hogy akár 600 millió eurót is nyerhetnek az ügyleten, amennyiben hosszabb koncessziós időszakban állapodnak meg a befektetőkkel.

A szerb állam a maga 83,15 százalékával a belgrádi repülőtér legnagyobb részvényese. Az elmúlt hónapokban a légikikötőt üzemeltető társaság részvényei 4 százalékot gyengültek, a cég értéke a Tanjug szerint pillanatnyilag 331 millió dollárra rúg.

Szerbia nemzetközi nyomás alatt folytatja a privatizációt, miután 2014 vége felé megállapodott egy 1,2 milliárd eurós készenléti hitelcsomagról a Nemzetközi Valutaalappal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.