BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénteken gördül le a futószalagról a családi Tesla

Minden vizsgálaton átment a Tesla első középkategóriás családi elektromos autója, a Model 3.

A szakhatóságok bevizsgálták és sorozatgyártásra érettnek találták a Tesla első középkategóriás családi elektromos autóját, a Model 3-at – jelentette be Elon Musk alapító-vezérigazgató Twitter-üzenetben. A maguk szabta határidő előtt két héttel már minden engedély a kezükben van, s most pénteken az első szériadarab is elkészül a kaliforniai Fremontban lévő üzemben. A hírre három százalékot erősödött az árfolyam a nyitás előtti kereskedésben.

Fotó: VG

A részvényesek nagy elvárásokat táplálnak az átszámítva mintegy 10 millió forintért kínált autó üzleti sikerével kapcsolatban, ez vissza is tükröződik az év eleje óta 69 százalékot erősödő árfolyamban. A sikerben közrejátszik az is, hogy a határidőkkel és tervei megvalósításával sokszor hadilábon álló Tesla már fegyelmezettebben szervezi a munkafolyamatait, az első negyedévben például túl is teljesítette a gyártási terveket. Akkor a szalagokról 25 ezer Model S és Model X gördült le, de az éves gyártási kapacitás jövőre félmillió, 2020-ra pedig egymillió darabra emelkedik a bővítéseknek köszönhetően.

Elon Musk az utóbbi időben szűken adagolja a friss híreket, mert szerinte a befektetők rendszerint felnagyítják a szavait, majd saját elvárásaikat kérik számon rajta. Most a Twitteren keresztül azt ígérte, hogy július 28-ra nagyszabású partit rendeznek az első harminc Model 3-tulajdonosnak. Rajtuk kívül legalább 373 ezren várnak a villanyautóra, ennyien biztosan befizették az ezerdolláros előleget. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a sor több százezer jelentkezővel bővült már, mivel a Tesla már tavaly augusztus óta nem hajlandó közölni ezzel kapcsolatban friss adatokat. Annyit mondtak csupán, hogy főleg a városi fiatalság körében nagy az érdeklődés. A Model 3 gyártása villámgyorsan felfut, augusztusra 1500, decemberre már havi 20 ezer darabot ígért Elon Musk.

Hármas a hármas ellen

Szeptember végéig dönt a BMW arról, hogy Nagy-Britanniában, Hollandiában vagy Németországban építi-e meg az elektromos Miniket gyártó üzemét.

A Minik 70 százalékát Oxfordban gyártják, ez lenne a kézenfekvő megoldás a több tízmillió fontos beruházás befogadására, ám nagy kérdés, hogy a Brexit után mennyire szabadon férhetnek hoz-zá a britek az uniós piachoz, egyben a Mini legfőbb piacához. A BMW szeptemberben a Frankfurti Autószalonon mutatja be a Tesla Model 3 ellenlábasának szánt 3-as sorozat teljesen elektronizált változatát, amely már elfogadható, 400 kilométeres távolságot tud megtenni egy feltöltéssel. A cég nem kommentálta a Handelsblatt értesülését. A bajor villanyautó 2019-ben debütálhat. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.