Keddtől él a néhány alapvető élelmiszerre – a csirkemellre, a csirke far-hátra, a sertéscombra, a 2,8 százalékos UHT-tehéntejre, a búzafinomlisztre és a napraforgó-étolajra – bevezetett árstop, és
a múlt hét második felében bekövetkezett az, amitől sokan tartottak: megjelent az importsertéshús: a CBA üzletláncban és több Príma boltban lehetett találkozni – a kötelező zászlós jelölés miatt a hazai árutól azonnal jól elkülöníthető – spanyol termékekkel.
Az árak összehasonlítása már nehezebb, ugyanabból a húsféléből nem szerepelt egyazon pultban magyar és spanyolt termék, mindenesetre a CBA-ban és a Prímában egyaránt kilónként 899 forintért kínált sertéslapocka az egyik Auchan áruházban akciósan volt 1199 forint, míg a CBA-s, 1399 forintért kínált spanyol csont nélküli sertéslapockával szemben a magyar lapocka az Auchanban 1559 forint volt a hét végén.
Reméljük, hogy ez nem válik a napi gyakorlat részévé, és köszönjük mindazoknak a kiskereskedelmi láncoknak, amelyek korábban kinyilvánították, hogy állandó kínálatukban csak magyar sertéshúst tesznek ki a pultra, és ehhez tartják is magukat
– mondta a VG megkeresésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Mint ismert, a Lidl és az Aldi tavaly tett ilyen nyilatkozatot, de hozzájuk hasonlóan a magyar tőkehúst preferálja a Penny és az Auchan is – szemben a SPAR-ral, a Tescóval és a magyar láncokkal, vagyis a CBA-val, a Cooppal és a Reállal.
A spanyol import megjelenése abból a szempontból is rossz, hogy a többi kiskereskedelmi láncot is hasonló lépésre késztetheti – mondta Éder Tamás. Leszögezte azonban, hogy
a spanyol import az Európában kialakult túlkínálat egyik tünete, tehát nem arról van szó, hogy a spanyolok ennyivel olcsóbban képesek a sertéshúst előállítani, hanem arról, hogy megteltek a hűtőházak, és megindult a termékek bármi áron történő értékesítése, vagyis „kényszerlikvidálása”.
Az is igaz azonban, hogy az árstop növeli az ilyen lépések kockázatát – tette hozzá.
Pedig korábban nagy sikerként könyvelte el az ágazat, hogy a tavalyi év második felében – amikor már kialakult a túlkínálat az európai sertéshúspiacon – sikerült elkerülni az importhúsok beáramlását. Ezt mutatják a külkereskedelmi adatok is, hiszen – az első tízhavi adatok szerint – tavaly kevesebb sertéshúst importáltunk, mint egy évvel azelőtt.
Nagy rohamra számítanak a boltok február elsejénA tömeges érdeklődés kiszolgálása egyelőre kérdéses mind a termelésben, mind pedig a beszerzésben. |
A piaci helyzetet bemutatva Éder Tamás elmondta, hogy az év eleji olaszországi afrikai sertéspestises (ASP) eset előtt abban reménykedett mindenki, hogy az első fél évben korrekció indul meg a sertéspiacon, és a kínálat hozzáigazodik a kereslethez. Az Európai Unió legtöbb országából ugyanis arról érkeznek hírek, hogy érdemi állománycsökkenés tapasztalható. Ha ennek eredményeként 1-2 százalékos termelésesés következik be Nyugat-Európában, az egy magyarországnyi termelés kiesését jelzi, vagyis hatása lehetne a piacon. A csökkenő kínálat reményt adott arra, hogy szépen lassan az élő állat és a hús árába is be tudnak épülni a valódi önköltségek. Ezt a várakozást zavarta meg az olaszországi eset, felkavarva a piacot, így ahelyett, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelő, felfelé mutató árkorrekció történt volna, a német árak még csökkentek is, mégpedig kilónként 3 centtel. A német jegyzés meghatározó a magyar piacon is, hiszen a legtöbb nagy cég szerződéseiben ez a költség valamilyen módon szerepel az árképletben.
Itthon egyébként kettészakadt a piac, mivel a kelet-magyarországi területeken a nagy román érdeklődés miatt kicsit jobb áron tudják értékesíteni a sertéstartók a nem szerződött állataikat, mint az ország középső vagy nyugati területein. Az élősertés-árak így kilónként 360 és 420 forint között mozognak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.