BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig nagy sláger a datolyaszilva

A Délkelet-Ázsia, Kína és India egyik ősi kultúrnövényének számító datolyaszilva egyre népszerűbbé válik Magyarországon.

Az elmúlt évhez képest valamivel kevesebb termést hozott idén Becsehelyen a Harcz testvérek káki-, vagyis datolyaszilva-ültetvénye, ám ahhoz még bőven elegendőt, hogy a szombaton megtartott szüretkor körülbelül 450 látogatót ki tudjanak szolgálni – olvasható a Zaolon

20201101 Becsehely Datolyaszilva szüret a gymölcsösben fotó Gergely Szilárd GSZ Zalai Hírlap
Fotó: Gergely Szilárd

A cikk szerint a fák a harmadik évben fordulnak termőre, és egy kifejlett, 10 éves növény évente átlagosan 50 kilogramm, de akár annál több termést is hozhat. Idén ennyi datolyaszilva ugyan nem termett Becsehelyen, mivel Harcz Balázs szerint ez köszönhető egyrészt annak, hogy tavaly rekordévük volt, ami megterhelte a fákat, de az elmúlt esztendőre jellemző nagy szárazság is hozzájárult a gyengébb terméshez. Így van olyan fa az ültetvényen, amely 30 kilogrammnyi termést érlelt be, de olyan is akadt, amelyen csupán egyetlen datolyaszilvát láttunk.  

„A káki utóérésű gyümölcs, azaz van egy szüreti érettsége, ezt az őszi hideg hozza el, ám akkor még kesernyés az íze, azaz nem fogyasztható. Az érlelésére vannak jó módszerek, az egyik, amit ajánlani tudunk mindenkinek, hogy öt kákit tíz almával együtt behelyezünk egy zacskóba, s szobahőmérsékleten tartva körülbelül öt napon belül szeletelhető, puhára érett, igen zamatos gyümölcsöt kapunk” – mondta Harcz  Balázs.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.