BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Unió meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalát

Az EU egy évvel meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek, például a gabona vámmentes behozatalát, de védővámokat vet ki, ha az import meghalad egy bizonyos szintet. Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról.

Az Európai Unió Tanácsa további egy évvel meghosszabbította annak az ideiglenes kereskedelmi rendeletnek a hatályát, amely szerint Ukrajna és Moldova túlnyomórészt vámok és mennyiségi korlátozások nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket. Ennek értelmében a moldáv termékekre kivetett vámok felfüggesztése pedig 2025. július 24-ig marad érvényben.

Agricultural Season Begins As Polish Farmers Still Express Dissatisfaction
Fotó: NurPhoto via AFP

Ukrajna a mezőgazdasági termékeit 2025. június 5-ig vámok és mennyiségi korlátozások nélkül exportálhatja az unióba.

Az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az EU védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek, ugyanis az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében. 

Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében feljegyzett behozatali mennyiségek átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek. Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról.

Az Európai Bizottság még a háború kirobbanása után, 2022-ben függesztette fel az ukrán agrárimportra kivetett vámokat és kvótákat. Ezzel viszont az EU több keleti tagállama, köztük Magyarország sem értett egyet, mivel az ukrán termékek, főleg a gabona piaci zavarokat okozott. Tavaly az érintették betiltották az ukrán gabonafélék forgalmazását országuk területén. 

Az elmúlt hónapokban pedig részben az ukrán mezőgazdasági import és az EU zöldmegállapodása miatt Európa-szerte tüntettek a gazdák. Végül az európai döntéshozók részben korlátozták a vámmentes ukrán gabonaimportot és visszavontak számos intézkedést. 

Ukrajna hazavághatja az EU agrárpolitikáját

Ukrajna szomszédországainak, az EU felvételi irodája előtt hosszabb ideje toporgó-morgolódó balkániaknak, de még a francia és a német agrárszféra érintettjeinek sincs fogalmuk arról, hogy fél év, egy év vagy hosszabb idő múlva milyen irányt vesz a gazdasági alapokat lerakó és mindinkább az európai integráció politikai fejlesztése irányába elmozduló Európai Unió.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.