BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország előbbre léphet

A legfrissebb, 1999-es adatok szerint Budapest a nemzetközi rendezvényeknek helyt adó városok ranglistáján Európán belül az első 15 helyszín között szerepel. A főváros további erősödését jelentheti a tervezett új konferenciaközpont. Nálunk is érezhető már az a nemzetközi törekvés, hogy a szervezők újakkal cserélik fel a hagyományos helyszíneket.

Magyarország az elmúlt években jelentős helyet harcolt ki magának a konferenciaturizmus területén: a nemzetközi rendezvények számának világranglistáján a 15. helyet foglalja el. Budapest helyezése is előkelő a nagy nemzetközi rendezvényeknek helyt adó városok között, hiszen a '90-es évektől az öt kontinens városait tekintve az első húsz, míg Európán belül az első 15 között található. Mind Magyarország, mind Budapest iránt további érdeklődés várható, hiszen az utóbbi tíz évben az újonnan feltörekvő konferencia-helyszínek egyre inkább elhódítják a piacot a hagyományos helyszínektől. Magyarország előnye az is, hogy nálunk a szolgáltatás és az ár aránya nagyon jó, valamint a hazai kongresszusszervezők nemzetközi viszonylatban is magas színvonalon dolgoznak. Fontos tényező az is -- vélekedik Faragó Hilda, a Magyar Turizmus Rt. magyar kongresszusi irodájának igazgatója --, hogy egyre több nemzetközi szervezet alakul, amelyek törekvése a konferenciák, különféle rendezvények szervezése, így a kínálat egyre szélesebb lesz.

Magyarországon és Budapesten is az elmúlt tíz évben -- némi ingadozással -- növekedett a nemzetközi ülések száma. Az 1996-os esztendő kiugróan jó év volt, amikor is Budapesten 125, az országban pedig 161 konferenciát rendeztek. E nemzetközi konferenciákon általában 100--500 meghívott vett részt. Egyébként az ilyen nagyságrendű események teszik ki az összes konferencia csaknem kétharmadát. Jelentős a száznál kevesebb résztvevős rendezvények száma is. Ám a megfelelő nagyságú intézmények hiánya miatt elenyésző a 2 ezer feletti küldöttel megrendezett konferenciák száma. Erre ugyan lenne igény, ám e megrendelések többségét el kell utasítani. E problémán segít majd a fővárosba tervezett új konferenciaközpont.

A Magyar Kongresszusi Iroda adatai szerint a magyarországi nemzetközi konferenciák 25 százalékának tavaly az orvostudomány volt a témája, fizikával 7 százalék foglalkozott. Emellett voltak mezőgazdasági, élelmiszer-ipari, oktatási, egyéb tudományos, illetve környezetvédelmi témájúak. E rendezvények évi eloszlását vizsgálva kiderül, hogy a leggyakrabban júniusban és szeptemberben tartják ezeket, valamint a május és az augusztus is kedvező időpontnak bizonyul. A legkevesebb ilyen jellegű nemzetközi rendezvényt decemberben és februárban szervezik.

A Magyar Kongresszusi Iroda az idén áprilistól tartozik a Magyar Turizmus Rt.-hez, s feladata a kongresszusokkal kapcsolatos marketingmunka szervezése. Ezen belül is legfőbb tevékenységük, hogy összehozzák a tanácskozást rendezni szándékozó tudományos szervezetet a megfelelő kongresszusszervező céggel. Magyarország egyébként 3945 nemzetközi szervezetben képviselteti magát, ami azt mutatja, hogy sok még a kihasználatlan lehetőség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.