BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új orvosi ügyeleti rendszer - gyorstalpaló, kit kell hívni, ha baj van

Október elsejével már a 1830-as számon kell hívni az orvosi ügyeletet a fővárosban is, ezzel egységessé vált az új ügyeleti rendszer. Az átalakítás célja, hogy minden beteg számára egyszerű hozzáférést és magas színvonalú orvosi ügyeleti ellátást biztosítson országszerte. Az Országos Mentőszolgálat által működtetett rendszer bevezetése 2023. február 1-jén indult, Budapest október elsejével csatlakozott.

Korábban az alapellátási ügyelet fenntartása az önkormányzatok hatáskörébe tartozott, ők szerződtek a szolgáltató orvosokkal, ezt a feladatot vette át az Országos Mentőszolgálat országosan. Az ügyeletes orvost az új ügyeleti rendszerben a 1830-as hívószámon érhetik el a betegek, ahol a hívásfogadó dönti el, a betegnek milyen segítségre van szükség.

Az orvosi ügyeletet a 1830-as számon kell hívni országosan / Fotó: Katona Tibor / MTI

Ha már nem rendel a háziorvos

Két dolgot kell megjegyeznünk: 16.00 óra és 20.00 óra között a háziorvosi ügyeletekhez fordulhatnak a betegek. Viszont 22.00 óra után reggel 8 óráig, tehát az éjszakai és a reggeli órákban a mentőszolgálat (OMSZ) veszi át az ellátást Budapesten 13 felnőtt és három gyermekellátó telephelyen. 
 

Október elsejétől a nap 24 órájában elérhető lesz a 1830-as központi ügyeleti szám, amelyet abban az esetben kell hívni, ha a háziorvos rendelési idején kívül jelentkező és a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható egészségi probléma alakult ki. Életveszély esetén továbbra is a 112 hívása a legjobb megoldás.

Az új rendszerben eltűnnek a kerület-, illetve városhatárok, a beteget arra az ellátóhelyre irányítják, amely hozzá a legközelebb van. Budapesten október 1-jétől 15 helyszínen lesznek ellátóhelyek, 14 mobil ügyeleti egység is működik majd.


Három speciális gyermekellátóhely lesz: 
   • a Heim Pál gyermekkórház,
   • a Szent János kórház,
   • a XIII. kerületi Révész utcai rendelő.
Az ellátóhelyek kijelölésénél az OMSZ figyelembe vette a településszerkezetet, a lakosságszámot, az úthálózatot, a tömegközlekedést és a kórházak, mentőállomások elhelyezkedését is. Szükség esetén (például mozgáskorlátozottság, súlyos állapot) 14 mobil ügyeleti egység látja el a betegeket a saját lakásukon – jelezték.

Mikor kell hívni a 112-es segélyhívón a mentőket?

   • ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés stb.);
   • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
   • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
   • ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás stb.);
   • ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.
A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 112

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.