BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki kivár

Az izraeli--palesztin konfliktus kiéleződése súlyos válságba sodorhatja az izraeli gazdaságot. Különösen az idegenforgalom került veszélybe, miután a folyamatos összetűzések miatt az irodák sorra mondják le az utakat. A magyar utazási irodák is bizonytalan időre felfüggesztették az izraeli programok lebonyolítását.

A közel-keleti konfliktus kiéleződése miatt az elmúlt héten az idei negyedévben várt külföldi turisták 30 százaléka mondta le látogatását a Szentföldön -- számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Idegenforgalmi szakemberek szerint azonban ez még csak a kezdet, mert a lemondás akár az 50 százalékot is elérheti, s az ebből eredő veszteséget csak hosszú hónapok fáradságos munkájával lehet ledolgozni.



A földközi-tengeri körutazások luxushajói például egyelőre nem állnak meg Haifa kikötőjében, s nem tanácsolják a turistáknak azt sem, hogy a közeljövőben felkeressék a jeruzsálemi óvárost. De Názáret is kockázatos hellyé vált: nincs vendége az egy éve nyitott Marriott szállodának, ezért a luxushotelt bezárták. A népszerű fürdőhely, Tiberias ötezer vendégszobája mindössze 20 százalékának van lakója, s a helybeliek arra számítanak, hogy a foglalások 60 százalékát lemondják a következő napokban. A Sheraton például be is zárta két szállodáját a városban. De hasonlóképpen aggodalomra ad okot a helyzet a Holt-tengernél, illetve Tel-Avivban is.



A válság kirobbanása előtt az izraeli turisztikai iparban még arra számítottak, hogy az idén a látogatók száma -- és természetesen az idegenforgalmi bevételek összege -- mintegy 20 százalékkal magasabb lesz, mint a múlt évben. Az akkori tervekről Amnon Lipkin-Shahak izraeli idegenforgalmi miniszter számolt be, aki a közelmúltban járt Budapesten.



A kiélesedett közel-keleti válság több hazai utazási irodát is nehéz helyzetbe hozott. Az egyik legnagyobb izraeli kiutaztatócég, a Chemol Travel -- a Külügyminisztérium állásfoglalása alapján -- november 15-ig felfüggesztette a közel-keleti országba kínált programjaik értékesítését. Mint Hóka Péter ügyvezető igazgató elmondta, bár sok volt a foglalás erre az időszakra, a kialakult helyzet miatt kénytelenek az utakat visszamondani. Egyedül Eilatba kínálnak üdüléseket, ám oda is mindenki csak a saját felelősségére utazhat el.



A Chemol Travel számára az izraeli utak leállítása ugyan jelent kiesést, ám e programok éves szinten az összforgalomnak csak mintegy 3 százalékát jelentik. Ez év végéig mintegy 3 milliárd forint forgalommal számolnak, s ebből mintegy 100 milliót jelentenek az izraeli utak. Az utazási iroda idei őszi kínálatában egyébként már jelentős a más egzotikus ajánlatok száma. Hóka Péter szerint az izraeli utazásokat kiválthatják a thaiföldiek, hiszen ezek árban azonos kategóriába tartoznak.



Hasonlóképpen nehéz helyzetbe kerül a kialakult közel-keleti válság miatt a Bibliai Utak Utazási Iroda is. Ajánlataik között ugyanis mintegy 60 százalékot tesznek ki a szent helyekre induló kirándulások. Mint Jeney Dóra irodavezető elmondta, izraeli partnereik, valamint az izraeli légitársaság elfogadta visszamondásukat, s a már előre kifizetett pénzt az utazási iroda hiánytalanul visszakapta. Így, ha az utasok kérik, hiánytalanul vissza tudják fizetni számukra a már befizetett összegeket. Ám egyelőre mindenki kivár. Csak néhányan mondták véglegesen vissza az izraeli programokat. Az utasok egy része várakozik, másik része a cég más ajánlataiból választott. Jeney Dóra szerint egyelőre várniuk kell, s amint rendeződik a helyzet, azonnal indítják az programokat.


Egyelőre nem utaztatnak Izraelbe Az izraeli--palesztin konfliktus kiéleződése súlyos válságba sodorhatja az izraeli gazdaságot. Különösen az idegenforgalom került veszélybe, miután a folyamatos összetűzések miatt az irodák sorra mondják le az utakat. A magyar utazási irodák is bizonytalan időre felfüggesztették az izraeli programok lebonyolítását. VG-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.