BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az eredmények tönkretétele folyik

Igaz, hogy a turizmus bevételei nőttek az elmúlt években, s az ágazat egyenlege kompenzálni tudja a fizetési mérleg hiányát, ám mindez a korábbi kormányok munkájának eredménye -- vélekedik Katona Béla. A szocialista képviselő szerint -- aki a parlament idegenforgalmi bizottságának elnöke -- félő, hogy a központosított pénzelosztás nem csak a turizmus céljait szolgálja majd. Álláspontja szerint az ágazat vállalkozóinak terheit enyhítendő szóba jöhet a turisztikai hozzájárulás megszüntetése is.

Bár tény, hogy a turizmus az elmúlt időszakban kedvező eredényeket ért el, az ágazat egyenlege kompenzálni tudja a fizetési mérleg hiányát, de ez nem az Orbán-kormány munkájának az eredménye -- vélekedik Katona Béla. E pozitívumok ugyanis a rendszerváltás utáni kormányok munkájának köszönhetők. Nevezetesen az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) felállítása, a regionális idegenforgalmi bizottságok (ribek) rendszerének kiépítése, illetve a Magyar Turizmus Rt. működése, beleértve a külképviseleti hálózatot is.



A képviselő szerint a korábbi rendszer az 1998-as kormányváltást követően egy ideig -- Chikán Attila minisztersége alatt -- kisebb-nagyobb módosításokkal még működött. Matolcsy György miniszterré történt kinevezését követően azonban néhány hónap alatt alapjaiban verte szét ezt a rendszert. Az OIB hatáskörét, beleszólási jogát szakmai kérdésekben elvonta, s a szakmai szervezetek képviselete kisebbségbe került. Mára az OIB döntési jogkör nélküli, esetenként rossz értelemben vett tanácsadó testület lett. Ez -- mint Katona Béla mondta -- emlékeztet az egykor volt Országos Idegenforgalmi Tanácsra. A regionális idegenforgalmi bizottságokban pedig minden értesítés nélkül szüntette meg a minisztérium a szakmai szervezetek delegálási jogát, és helyükre -- gyakorlatilag -- a tagokat baráti alapon nevezték ki.



A Magyar Turizmus Rt.-nél történtekkel külön kell foglalkozni, hiszen a külképviseleti hálózat "átszervezése" aggodalomra ad okot. Az igazgatóságból a gyakorló szakembereket, akik felemelték szavukat az átszervezések, a gyenge szakmai munka ellen, rövid úton eltávolították. Az új összetételű igazgatóságban ma csak egy gyakorló szakember maradt. A külképviseleti hálózat átszervezése, gyakorlatilag megszüntetése nagy vihart kavart a szakmában. Az, hogy nincs szüksége a magyar turizmusnak jobb marketingre, nagy szakmai analfabetizmusra vall. Jelenleg ugyan a központi költségvetésben kedvező módon megemelkedett a turizmusra szánt támogatás, ám a nyilatkozatokban arról lehet hallani, hogy marketingre nem kíván a tárca a korábbinál többet fordítani.



Katona Béla szerint a turisztikára szánt költségvetési támogatás elosztása aggályos. Az új irányítási rendszer alapvető hiányossága -- ami vélhetően tudatosan lett így --, hogy jelentős fejlesztési összegeket akarnak központilag elosztani. Még akkor is így van ez, ha a pénzek felhasználásában némiképp beleszólnak a "baráti társaságokká" vált ribek is. Országos szinten viszont a szakmai szervezeteket kizárták ebből a munkából. Így nagy a veszélye annak, hogy ezeket a pénzeket nem a legjobb célok érdekében használják majd fel -- állítja a képviselő. Ez a rendszer ugyanis nem zárja ki azt sem, hogy a pénz egy részét politikai-baráti alapokon osszák el.



A képviselő úgy látja, az ágazat vállalkozóinak a terheit enyhítendő el kellene érni, hogy megszűnjön a turisztikai hozzájárulás. Ennek bevezetésére egy nehéz gazdasági helyzetben volt szükség, ám a helyzet mára már megváltozott. Így erre nincs szükség.



A belföldi turizmus gondjaival kapcsolatban Katona Béla úgy fogalmazott: érthetetlen, hogy a belföldi turizmus növekedését elősegítő üdülésicsekk-rendszer értelmetlen korlátai miért maradnak fenn a következő években. Az elmúlt két év ugyanis azt bizonyította -- bár az üdülési csekk egy része élvezi az adómentességet --, az e tevékenységből származó költségvetési bevétel növekszik. Ezért a kiadható csekkek értékének korlátozása nemcsak felesleges, de káros is. Elfogadhatatlan számomra -- mondta Katona Béla --, hogy a több mint hárommillió főt kitevő nyugdíjas, a gyesen, gyeden lévő kismamák üdültetésének támogatására a költségvetés 394 millió forintot szán. Főként úgy, ha tudjuk, a központi büdzsében a Miniszterelnöki Hivatal üdültetésére 2,3 milliárd forint jut.


Napi ügyeink -- Mi történik az idegenforgalomban? Már nincs szükség turisztikai célelőirányzatra Igaz, hogy a turizmus bevételei nőttek az elmúlt években, s az ágazat egyenlege kompenzálni tudja a fizetési mérleg hiányát, ám mindez a korábbi kormányok munkájának eredménye -- vélekedik Katona Béla. A szocialista képviselő szerint -- aki a parlament idegenforgalmi bizottságának elnöke -- félő, hogy a központosított pénzelosztás nem csak a turizmus céljait szolgálja majd. Álláspontja szerint az ágazat vállalkozóinak terheit enyhítendő szóba jöhet a turisztikai hozzájárulás megszüntetése is. Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.