BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Engedély nélkül működő irodákat találtak

Míg a vendéglátó-ipari egységeknél enyhe javulást, a szálláshely-szolgáltatásnál jelentős romlást tapasztaltak a fogyasztóvédők az idei idegenforgalmi főszezonban végzett ellenőrzések során. Több mint 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) az idei idegenforgalmi főszezonban kiemelt figyelmet fordított a turizmus szempontjából frekventált helyeken működő vendéglátóegységek, utazási irodák, szálláshely- és személytaxi-szolgáltatások ellenőrzésére. A tavalyinál több, összesen 5060 egységet kerestek fel. Ezek felénél találtak valamilyen szabálytalanságot. A vendéglátó-ipari egységeknél enyhe javulást, a mutatványosoknál és a taxisoknál stagnálást, a szálláshely-szolgáltatásnál pedig jelentős romlást tapasztaltak a fogyasztóvédők.



Összesen csaknem 500-zal több szabálysértési bírságot szabtak ki, mint tavaly, összegük meghaladta a 49 millió forintot. Az idei idegenforgalmi vizsgálat során kiszabott fogyasztóvédelmi bírság a 7-, a minőségvédelmi pedig a 7,5-szerese az elmúlt évinek. Így összesen közel 13 millió forint minőségvédelmi és több mint 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a hatóság a nem megfelelő szolgáltatást nyújtókat.



Az ellenőrök a vendéglátás területén gyakran találtak az árakkal kapcsolatos szabálytalanságokat, azaz nem tüntették fel az előírás szerint az árat, de előfordult az is, hogy az ár és a szolgáltatás nem állt arányban egymással. A hatóság emberei azt is kifogásolták, hogy a készételeket, a félkész ételeket, a húskészítményeket, valamint a darált húst szabálytalanul lefagyasztották, és jelöletlen, nem légmentes csomagolást alkalmaztak. Sok esetben a melegkonyhás egységek tetszetős, jól felszerelt, kultúrált vendégtere mögött elhanyagolt konyhát üzemeltettek.



A szálláshelyeken kedvező jelnek tekinthető, hogy a kifogások száma nem nőtt a tavalyihoz viszonyítva. A tapasztalt hiányosságok között leggyakoribb az volt, hogy a tulajdonosok, illetve üzemeltetők nem az előírásoknak megfelelően tüntették fel az árat, illetve gyakran hiányosak voltak a működési engedélyek. Az ellenőrzött szálláshelyek több mint felében továbbra sem tettek eleget az osztályba sorolásról szóló jogszabályi kötelezettségeknek.



A jogosulatlanul tevékenykedő utazásszervező vállalkozások száma enyhe csökkenést mutat a tavalyihoz képest. E területen 204 irodát, illetve buszos személyszállítót ellenőriztek, amelyek 23 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot. A legsúlyosabb eseteket az jelentette, hogy 14 iroda úgy kínálta szolgáltatásait, hogy nem volt működési engedélye, illetve az illetékes kamara nyilvántartásában nem szerepelt. A szabálytalanságok többsége kisebb horderejű volt. Így például sok esetben nem hitelesítették a vásárlók könyvét, nem voltak meg a jogszabályban előírt, működéshez szükséges technikai feltételek, de előfordult az is, hogy az utazási iroda nem rendelkezett megfelelő irodahelyiséggel.


Több mint 50 milliós fogyasztóvédelmi bírság Míg a vendéglátó-ipari egységeknél enyhe javulást, a szálláshely-szolgáltatásnál jelentős romlást tapasztaltak a fogyasztóvédők az idei idegenforgalmi főszezonban végzett ellenőrzések során. Több mint 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki. F. E. E.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.