BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem időszerű a turisztikai hozzájárulás megszüntetése

A turizmus jelenlegi kedvező számai a szakma vállalatainak, vállalkozóinak sokéves munkájának az eredménye, s a jelenlegi kormány az e téren tett lépéseivel még tovább erősíti a kedvező hatásokat. A Magyar Turizmus (MT) Rt. átszervezése mögött nem kell politikai szándékokat keresni, hiszen a megtett lépéseket szakmai okok indokolták -- vélekedik Budai Zoltán. A GM turizmusért felelős helyettes államtitkára szerint hiba lenne, ha megszüntetnék az ágazat vállalkozóit sújtó különadót, a turisztikai hozzájárulást. Álláspontja szerint ugyanis az ágazatnak minden forintra szüksége van.

A turizmus az idén, az első háromnegyed évben elért kedvező mutatói elsősorban a szakma eredményeinek tekinthetők, amit még tovább erősítenek a kormányzat elmúlt időszakban meghozott intézkedései. Budai Zoltán álláspontja szerint az előző kormány ideje alatt nem történtek olyan döntések, amelyek ilyen eredményeket hozhattak volna. Az Orbán-kormány pozitív hozzáállását mutatja a jövő évben a turizmusra szánt 25 milliárd is. A kormány, illetve a GM tervei között említendő a turizmus szatellit számlája is, amelyet rövidesen bevezetnek. Ennek eredményeképpen a jövőben az ágazat eredményeit pontosabban lehet mérni.
Bár az utóbbi időben szakmai körökben sok vitát váltott ki az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) átszervezése, erre Budai szerint szükség volt. Az OIB működése ugyanis korábban nem felelt meg annak az előírásnak, hogy költségvetési pénz felett csak költségvetési szerv rendelkezhet, valamint a társadalmi szervezetek delegáltjai közpénzek felett nem dönthetnek. Matolcsy György hivatalba lépését követően a jogszerű működést biztosító intézkedések történtek meg. A helyettes államtitkár szerint a társminisztériumok részvétele az OIB munkájában szükséges, hiszen a turizmus komplex ágazat, s az egyes döntésekről az érintett hatóságoknak tudniuk kell. E lépés előnyét mutatja például az is, hogy más tárcákkal közösen kiírt pályázatok által ez évben eddig 600 millió forinttal több forrás jutott az ágazatba. A szakmai szervezetek egyébként ott vannak az OIB-ben, s a minisztérium továbbra is számít munkájukra. A GM szándékai szerint a jövőben sem fognak sérülni a szakma érdekei. E szervezetekre például a turisztikai oktatás területén kívánnak számítani.
A regionális idegenforgalmi bizottságok átszervezése kapcsán Budai Zoltán úgy fogalmazott: a szakmai szervezetek továbbra is részt vesznek a régionális munkában, ám a minisztérium nem csak rájuk számít. Így a már említett komplexitás miatt más területek szakembereire is szükség van.
Azzal az elhangzott váddal kapcsolatban, hogy a rigonális bizottságok átpolitizáltak lennének, Budai a Budapest--Közép-Magyarországi RIB-et hozta fel példának, ahol jelenleg Rusznák Imre, a fővárosi közgyűlés szocialista képviselője az elnök.
Az MT Rt. igazgatóságának átszervezésére azért volt szükség, mert a társaság a jövőben komplexebb feladatokat lát el, s kiemelt munkája a turizmus termékfejlesztése. Ez új összetételű vezetőtestületet igényelt. Ugyancsak az új feladatok indokolják a külképviseleti hálózat átszervezését is, ami egyébként éves szinten mintegy 0,5 milliárd forint megtakarítást is eredményez. A külképviseleti alkalmazottak sorsával kapcsolatban pontos információt Budai Zoltán nem tudott mondani, csupán annyit közölt, hogy az átszervezés előkészítése december 31-én zárul le. Ám ez nem jelenti azt, hogy a képviseletek automatikusan ekkor be is zárnak. A személycserékre az e posztokra kiírt pályázatok elbírálása után kerül sor -- mondta. A megmaradó öt képviselettel kapcsolatban az az álláspont, hogy míg négy fennmaradását a turistaforgalom indokolja, addíg Kolozsváron a magyar turizmusdiplomácia képviseleteként tölt be fontos szerepet az iroda.
Budai Zoltán úgy véli, Katona Bélának az a javaslata, hogy szüntessék meg a turisztikai hozzájárulást, politikai kijelentés. Ez elfogadhatatlan lépés lenne, hiszen a szakmának fontos, hogy minél több pénz legyen az ágazat feladatainak finanszírozására. Budai szerint, ha valaki a szakma elkötelezett híve, akkor támogatja azt, hogy minél több pénz legyen a turisztikai célelőirányzatban, és nem elvenni akar.
Az Orbán-kormány egyébként túlteljesítette a szakma azon kérését, hogy az általuk befizetett minden forinthoz még egyet tegyen a költségvetés. Jövőre ugyanis minden forinthoz hármat tesznek hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.