BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vita a kaucióról

A Tan-Túra utazási vállalkozás hétfőn kérte a Gazdasági Minisztérium (GM) Ellenőrzési Közigazgatási Hivatalától, hogy töröljék a működő utazási irodák sorából. A kérést a cég nem indokolta. A hivatal illetékese közölte, az ügyben rövidesen határozatot hoznak. A GM-ben egyelőre még nincs végső döntés arról, milyen irányelvek szerint módosítsák az utazásszervező- és -közvetítő tevékenységet szabályozó kormányrendeletet.

A GM Engedélyezési Közigazgatási Hivatalában tegnap még csak az volt biztos, hogy a Tan-Túra kérte törlését az utazási irodák nyilvántartásából, ám hogy ennek mi az oka, az nem derült ki. A beérkezett kérvény ugyanis indoklást nem tartalmazott. A hivatal illetékese úgy véli, bár az államigazgatási eljárás határideje 30 nap, ennél jóval hamarabb hoznak határozatot az utazóközönség érdekében.



A Tan-Túra internetes honlapján egyébként a napokban még akciós ajánlatokat tettek közzé, ám sem az ott megadott telefonszámok, sem a cég központjának számai már nem éltek.



A Tan-Túra a HTC csődje kapcsán került előtérbe, hiszen jelentős részben ugyanannak a tulajdonosnak a kezében lévő cégek közül szeptember eleje óta már csak e vállalkozás működött. Mint a közigazgatási hivataltól megtudtuk, a Club Espana 2000 -- amelynek egyébként a működéshez szükséges minden engedélye megvan -- gyakorlatilag tavasz óta nem folytat utaztató tevékenységet, aminek fő oka az érintett kerületi önkormányzattal kirobbant helyiségbérleti vita. A csak utazásszervezéssel foglalkozó HTC Kft.-t még a nyár folyamán az akkor illetékes kereskedelmi és iparkamara törölte a nyilvántartásból, és a szakmai munkáért felelős vezetőit öt évre eltiltotta az utaztató tevékenységtől. A Jorgos Travel működését szintén ebben az időszakban függesztette fel a kamara. E lépést kiváltó fő ok az volt, hogy a cég nem tudta teljesíteni vállalt szolgáltatásait, s így jelentős összegekkel tartozott utasainak. A felfüggesztés december 5-ig szól. Ezt követően a közigazgatási hivatal felülvizsgálja a határozatot, és dönt a cég további sorsáról.



Időközben a GM-ben megkezdődött az a jogszabály-módosító munka, amelynek célja az utasok mind teljesebb védelme. Információink szerint az e feladatra felállított munkabizottság -- amelynek a GM, a MUISZ, a fogyasztóvédelmi hatóság, a kamara, a Biztosításfelügyelet -- még nem dolgozta ki azt az irányelvet, amelynek mentén elkezdődhet a jogszabály módosítása. Már a nyári HTC-ügy is felvetette azt a korábban már vizsgált lehetőséget, hogy a biztosítók dolgozzanak ki egy olyan konstrukciót, amely egy-egy utaztató csődje esetén teljes körű kártalanítást nyújt. A biztosítók szerint erre csak akkor lenne lehetőség, ha előbb az utazásszervezői és -közvetítői tevékenységet szabályozó kormányrendeletet szigorítanák. A társaságok szerint ugyanis jelenleg például az előleg összege olyan nagy, illetve a befizetés és az utazás megkezdése között olyan hosszú idő telik el, hogy túl nagy a biztosítók kockázata. Így természetesen az új bizosítás is drága lenne, ami kihatna a programok árára is. Korábbi információk szerint hat megoldási lehetőség vetődött fel, amelyekről jelenleg folyik a vita.


A GM-ben vizsgálódnak -- a Tan-Túra bezárt A Tan-Túra utazási vállalkozás hétfőn kérte a Gazdasági Minisztérium (GM) Ellenőrzési Közigazgatási Hivatalától, hogy töröljék a működő utazási irodák sorából. A kérést a cég nem indokolta. A hivatal illetékese közölte, az ügyben rövidesen határozatot hoznak. A GM-ben egyelőre még nincs végső döntés arról, milyen irányelvek szerint módosítsák az utazásszervező- és -közvetítő tevékenységet szabályozó kormányrendeletet. L. I.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.