BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzó a kellemes éghajlat és a szafari

Magyarországon is egyre többen utaznak az őszi-téli hónapokban a világ olyan tájaira, ahol hosszabb-rövidebb ideig élvezhetik a nyári meleget. A kiutaztató irodák ajánlatában az egyik ilyen ajánlat Kenya, ahol az elmúlt évek megtorpanása után az idén ismét a turistaforgalom élénkülését prognosztizálják.

Kenya gazdasága számára kiemelten fontos a turizmus, hiszen a kávé- és teaexport mellett a vendégek fogadása jelenti az ország bevételeinek jelentős részét. A turizmus a GDP mintegy 45 százalékát adja. A fejlődést az 1997-es augusztusi választásokkor keletkezett törzsi feszültségek némiképp visszavetették, hiszen a külföldi tőke elbizonytalanodott s részben kivonult az országból, az utazási irodák forgalma is drasztikusan visszaesett. Ám az eltelt három év alatt bár lassan, de visszaállt a forgalom, a turisták ismét nyugodtan látogathatják az országot. A kormányzat ösztönözi a főleg 4-5 csillagos hotelek építését, ám jelenleg nagyon csekély a befektetői érdeklődés.
Az elmúlt szezonban mintegy 780 ezer vendéget fogadtak Kenyában, ám az idén ennél jóval többre számítanak -- mondta Mike Kirkland, a Kenyai Utazási Irodák Szövetségének elnökhelyettese. A legtöbb turista egyébként a 150 kilométer hosszú tengerpartra látogat el, ahol 32 ezer szállodai ágy van, míg a szafariparkokban mintegy ötezer szálláshely található. A legtöbb vendég Angliából és Németországból érkezik, így ezekből az országokból főszezonban hetenként két charterjárat indul. Jelentős a svájci turisták száma is, ahonnan heti egy chartert fogadnak.
Magyarországról az idén a Malév nem indít chartergépet Mombasába, hiszen a felajánlott 218 férőhelyes gép heti indítása a jelenlegi piacon túl soknak tűnt, az utazási irodák ezt a kockázatot nem vállalták. A tervek szerint mégis lesz közvetlen légi kapcsolat Kenyába, hiszen a svájci Condor légitársaság mombasai chartere várhatóan december közepétől Budapesten is leszáll. Ám aki menetrend szerinti járattal utazik, annak a legpraktikusabb megoldás a KLM járata, amely Amszterdamból közvetlenül repül Nairobiba, illetve Mombasába.
Kenyában egyébként a szolgáltatások színvonala a legkényesebb európai és amerikai igényeknek is megfelel, ám bizonyos egészségügyi előírásokat be kell tartani. A tengerparti hotelek gyakorlatilag ugyanolyanok, mint a dél-európai négy- és ötcsillagos szállodák. A szafarira utazók a nemzeti parkokban található kétféle szállás közül válaszhatnak. A lodge-ok gyakorlatilag luxusbungalókat jelentenek. A másik szállástípus a camp, ami nem más, mint a szavannában felépített, fürdőszobás luxussátortábor. E táborok különlegessége, hogy teljesen nyílt lakóhelyek, ahol az állatok szabadon mozoghatnak. Ám a vadállatoktól nem kell félni, hiszen a táborokban jelentős számú biztonsági őr van, akik ügyelnek a turistákra. E téren egyébként a kenyai szállodák és utazási irodák nagyon körültekintőek, hiszen ahol a vendégek megfordulnak, ott mindenütt vannak biztonsági szolgálatok. Mint Tóth András, Magyarország Nairobiba akkreditált nagykövete elmondta, az utóbbi években magyar turisták ellen nem követtek el erőszakos cselekményeket, kisebb lopások azonban előfordulnak.
Az utazási irodák ajánlataiban szereplő szállodákban semmiféle veszély nem fenyegeti a vendégeket. A tisztaság európai szintű, s az étkezésektől sem kell tartani. A szállodákban jól képzett a személyzet, és -- a vendégek megtartása érdekében -- a higiénés szabályokat is messzemenően betartatják. Bár a határátlépéskor nem ellenőrzik, indokolt a sárgaláz elleni oltást beadatni. Az óvatosabb utazók a malária ellen védelmet nyújtó gyógyszert is szedjék -- ajánlja a nagykövet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.