BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Kisosz nem támogatja a kiterjesztést

A Gazdasági Minisztérium (GM) egyelőre vizsgálja, hogy kiterjessze-e az Országos Idegenforgalmi Munkaadók Szövetsége és a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet által megkötött kollektív szerződést (ksz). Amennyiben ezt a kérést a GM indokoltnak tartja, úgy a ksz az gazat minden vállalkozására érvényes lesz. Az egyik érintett szervezet, a Kisosz nem t mogatja a kérést.

Egyelőre még nem született döntés a Gazdasági Minisztériumban arról: a miniszter kiterjessze-e az egész idegenforgalmi szakmára az Országos Idegenforgalmi Munkaadók Szövetsége és a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet által megkötött, középszintű kollektív szerződést. A munka törvénykönyve ugyanis felhatalmazást ad a területért felelős mindenkori miniszternek arra, hogy egy kollektív szerződést - amelyet reprezentatívnak tekinthető munkaadói és munkavállalói szervezet kötött meg - az aláírók kérésére kiterjessze az egész ágazatra.

A végső szó kimondását megelőzően a törvény szerint ki kell kérni az érintett munkaadói és -vállalói szervezetek véleményét. Ebben az esetben ez meg is történt, hiszen az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) bér- és kollektív megállapodások bizottsága megtárgyalta az idegenforgalmi ksz kiterjesztését. Itt a munkaadói oldal nem támogatta a javaslatot, mivel az egyik szervezet, a Kisosz nem tartotta azt elfogadható megoldásnak. Az egyetlen nem miatt nem alakult ki egységes oldalálláspont.

A Kisosz - amelynek tagjai közül mintegy 10 ezer kisvállalkozást érintene a lépés - általában nem tartja jónak a javaslatot, így a kiterjesztést sem támogatja. Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezetője szerint e kiterjesztés felesleges lenne, hiszen az Mtk. és az egyéb, e területet szabályozó jogszabályok elegendőek. Egyébként - Antalffy Gábor szerint - az EU-ban sem gyakorlat a kollektív szerződések kiterjesztése a kisvállalkozói körre, hiszen bizonyos szabályokat, amelyek megfelelnek a közepes és nagy cégeknek, nem lehet a mikro- és kisvállalkozói körben is érvényesíttetni. A Kisosz azt tervezi, ha a gazdasági miniszter kiterjeszti a ksz-t az egész ágazatra, akkor alkotmányossági vizsgálatot kér.

A GM-ben egyelőre vizsgálják a Kisosz kifogásait - közölte Madár Gyula, a társadalmi kapcsolatok főosztályának osztályvezetője -, s megnézik azt is, hogy mekkora a szervezet ágazaton belüli támogatottsága. Mint az osztályvezető mondta, a Kisosznak részben igaza van, hiszen például a családi vállalkozásokra, egy-két fős cégekre nem lehet e szabályokat kiterjeszteni. Ám a szervezet akkor hibázott nagyot, amikor - bár lehetősége lett volna rá - nem vett részt a dokumentum kidolgozásában. Elsősorban ugyanis ekkor kellett volna képviselnie tagjai érdekeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.