BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várható speciális hitel a szakmának

Bár az ágazat már hosszú évek óta szorgalmazza, még mindig nincs remény arra, hogy speciális hitelkonstrukciót dolgozzon ki a banki szféra a turizmus számára. A pénzintézetek manapság igencsak közömbösek az idegenforgalom iránt. Bár az ágazat eredményei kedvezőek, az egyes vállalkozások jövedelmezősége a bankok számára nem kielégítő -- vélekedett Laky Attila, a Bankinfo Center ügyvezető igazgatója, aki a közelmúltban rendezett Turizmus és profit című konferencián tartott előadást.

A szakma hosszú évek óta szeretné, ám mind a mai napig nincs olyan banki konstrukció, amelyet kifejezetten a turizmussal foglalkozó gazdálkodóknak nyújtanának -- összegezte röviden a hitelezés helyzetét a turizmusban Laky Attila, a Bankinfo Center ügyvezető igazgatója azon a nemzetközi konferencián, amit Az Utazó című magazin a közelmúltban Turizmus és profit címmel rendezett. Mint a bankszakember mondta, még akkor is érthetetlen a pénzintézetek közömbössége az ágazat iránt, ha a turizmus jövedelemtermelő képessége a banki megítélés szerint alacsony. Így csupán az általános hitelkonstrukciók jöhetnek számba.
Az alapvetően beruházási célú hitelek esetében a futamidő 10-15 év, amit a pénzintézetek 11--6 százalék közötti kamattal nyújtanak. E hiteleket általában 500 millió forintos beruházásig adják. Léteznek továbbá az úgynevezett kamattámogatások, amelyeknél általában öt évig 10--50 százalékos támogatásra lehet számítani.
A működő vállalkozások által igénybe vehető támogatások mellett léteznek az úgynevezett vállalkozásfejlesztési hitelek. E kínálatban a Postabank nyújt speciális, úgynevezett megújuló hitelt a rászoruló mikro- és kisvállalkozásoknak. Ennek összege 1--10 millió közötti, és 17-18 százalékos kamatra adják. Létezik még -- egyebek mellett -- a japán hitel, amelyből új kihelyezés ugyan már nincs, ám a bejövő kölcsönöket visszaforgatják a gazdaságba.
Az azonban némiképp megdöbbentő -- véli a szakember --, hogy míg a nagy ívű befogadói fejlesztésekhez nem kínálnak speciális hiteleket a pénzintézetek, addig az utazni, nyaralni vágyók számára már ajánlanak e célra igénybe vehető kölcsönt. Igaz, e piacon jelenleg két pénzintézet van, a Postabank és az OTP Rt., ám esetükben ez a konstrukció évek óta jól működik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.