BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Buktatók a Wi-Fi útjában

Az Európai Bizottság arra próbálja rávenni öt tagállamának kormányzatát, hogy szüntesse meg az úgynevezett WLAN vagy elterjedtebb nevén Wi-Fi mobilátviteli technológia alkalmazását nehezítő szabályokat. A Wi-Fi megoldással elérhető, hogy laptopok egy adott körzeten belül - például repülőtereken, üzletközpontokban vagy akár kávézókban, illetve lakásokban - kábel nélkül csatlakozzanak az internethez.

Francia-, Görög-, Olasz-, Spanyolország és Luxemburg jelenleg nem engedélyezi ennek használatát a közterületeken. Brüsszel azonban úgy véli, ez visszaveti a technológiai versenyt, és gátolja a megoldás széles körű elterjedését. A kérdés most azért került a középpontba, mert a Wi-Fi még a harmadik generációs (UMTS) mobiltelefon-rendszereknél is sokkal nagyobb sávszélességű kapcsolatra képes, a multimédiás mobilok bevezetésével kapcsolatos pénzügyi nehézségek közepette pedig komolyabb szerepet is kaphat.

A bizottsági álláspont szerint a Wi-Fi és az UMTS egymást kiegészítő megoldások, tehát a következő generációs mobilok terjedésének elősegítése miatt a korlátozások a gyakorlatban értelmetlenek. A londoni székhelyű ARCchart piackutató azonban más következtetésre jutott. Felmérésük szerint a következő négy évben a Wi-Fi elhódíthatja az UMTS-szolgáltatásból származó bevételek akár 12-64 százalékát is. Ez újabb mély ütést jelentene az egyébként is súlyos pénzügyi gondokkal küzdő mobiltársaságoknak.

Az Egyesült Államokban a Wi-Fi már megkezdte hódító útját, a tengerentúlon a szükséges frekvencia használatáért a szabályozó hatóságok nem kérnek pénzt, sőt engedélyeztetésre sincs szükség a kiépítéshez. A Starbucks kávéházhálózat már több mint 500 egységében kínálja ezt a szolgáltatást. Európában azonban, ahol a mobiltársaságok még mindig az UMTS-engedélyekbe fektetett, összesen mintegy 120 milliárd euró terhét cipelik, a Wi-Fi kevésbé terjed.

A Frost & Sullivan piackutató azonban a technológia használata szempontjából ma még buktatónak tartja, hogy a piaci kereslet meghatározása nehéz. Becslések szerint ugyanis összesen hatmillió hordozható számítógépet értékesítettek tavaly Európa-szerte, a teljes szám pedig 18 és 20 millió között lehet. A problémát az okozza, hogy ez a mennyiség földrajzilag is állandó mozgásban van, ráadásul a szám a ki- és beutazó üzletemberek miatt állandóan változik. A piackutató felmérései szerint ezeknek a gépeknek jelenleg csak 15 százaléka képes Wi-Fi kapcsolatra. A kört tovább szűkíti, hogy a kereslet meghatározásához célszerű csak azokat az üzletembereket figyelembe venni, akik a céges költségvetés terhére fizetni is hajlandók a szolgáltatásokért. Közülük sem mindenki tölt azonban megfelelő mennyiségű időt azokon a helyeken, ahol a Wi-Fi igazán kiaknázható: a vasútállomásokon, repülőtereken és hasonló helyeken az üzletemberek többsége csak átrohan. Így épp ezeknek a felhasználóknak nehéz kitalálni kényelmes fizetési formákat, hiszen a repülőtéri váróban internetező kereskedőtől nem várható el, hogy magától felkeresse a kasszát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.