BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támadás a spamek ellen

A kéretlen elektronikus reklámlevél- (spam) áradat megfékezésére vonatkozó ajánlásokat tett közzé a legnagyobb e-mail szolgáltatókat képviselő Anti-Spam Technical Alliance (ASTA). A javaslat szerint az internetszolgáltatóknak a jövőben le kellene zárniuk azokat a levelezőszervereiket, amelyekről bejelentkezés nélkül lehet leveleket továbbítani. Ezen túlmenően a hálózatukról ki kellene szűrniük a vírus- vagy féregfertőzött számítógépeket, valamint nagyobb figyelmet kell majd fordítaniuk azokra a funkciókra is, amelyek lehetővé teszik az automatikus IP-cím-regisztrációt. A szervezet további javaslata az internetszolgáltatóknak, követeljék meg ügyfeleiktől, hogy azonosítsák magukat, mielőtt levelet küldenek a hálózatukról.

Az ajánlások mellett a kéretlen reklámlevél küldői ellen már jogi úton is fellép az informatikai világ, a Microsoft a közelmúltban döntött úgy, hogy beperli a legnagyobb spamküldőket. A világ vezető szoftvercége azzal vádolja a kéretlen e-mailek küldőit, hogy hamis információkat adtak meg magukról, és ezzel megtévesztették a fogyasztókat. A Microsoft az USA-ban összesen nyolc pert indított. Az egyes perek közül mindegyiknek legalább húsz olyan alperese van, aki szerepel a kéretlen reklámlevelek ellen harcoló Spamhaus legtermékenyebb spamelőket nyilvántartó toplistáján.

A spamküldőkre az USA-ban nemrég elfogadott törvény szerint a bíróság egymillió dolláros büntetést is kiszabhat. A Microsoft tavaly júniusban indította első spamellenes perét, és jelenleg világszerte nyolcvan ilyen ügye van folyamatban. A vállalat eddig öt pert megnyert, négy esetet peren kívüli megállapodással zárt le, két alperest pedig csődbe juttatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.