BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális őrök az olimpián

A terrorfenyegetés miatt az olimpiák történetében a lassan végéhez közeledő athéni nyári játékokon költöttek a legtöbbet a biztonságra - 1,5 milliárd dollárt -, és olyan megoldásokat is bevetettek, amelyekre korábban még nem volt példa ilyen méretekben. Azok, akik Athénba látogatnak az olimpiai játékok idején, jobban teszik, ha odafigyelnek arra, mit csinálnak vagy mondanak nyilvános helyen, mivel soha nem tudhatják, hogy mikor kerülnek a városszerte elhelyezett megfigyelőberendezéseket irányító szoftverek figyelmének középpontjába - olvasható az InformationWeek összeállításában. Az athéni olimpia biztonságának növelésére bevetett csúcstechnológia már lehetővé teszi, hogy a közterület-figyelő kamerákat intelligens alkalmazások irányítsák, digitális biztonsági őrökként és adatgyűjtőkként tevékenykedve. A görög fővárosban telepített rendszert az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hírszerző szervezetei is használják, de az athéni olimpia az első eset, hogy ilyen nagy méretben alkalmazzák. A megoldás, amelyet a San Diegó-i Science Applications International Corp. vezette konzorcium fejlesztett ki, 321 millió dollárba kerül.

A vizuális megfigyelés mellett a rendszer számos egyéb adatot is képes gyűjteni. A kamerák által összegyűjtött hanganyagot szövegfelismerő szoftver elemzi majd, bizonyos szövegelemek után kutatva. A megoldás hangfelismerő része annyira érzékeny, hogy képes megkülönböztetni egymástól akár egy durrdefektet, egy robbanást vagy egy pisztolylövést is. A rendszer a megfigyelt területen zajló elektronikus kommunikációt is ellenőrzi, és átvizsgálja az elektronikus levelezést és a képfájlokat is. A szervezők egy esetleges vegyi támadásra felkészülve a kémiai anyagok észlelésére szolgáló érzékelőket is elhelyeztek az olimpia helyszínéül szolgáló létesítményekben és a görög főváros számos pontján.

Az rendszer Athén mellett valamennyi olimpiai helyszínül szolgáló várost, továbbá kilenc kikötőt és több repülőteret is lefed. A megoldás lehetővé teszi a görög biztonsági szervek számára, hogy a kritikus eseményeket a lehető leggyorsabban kezeljék, mivel rendelkezésükre áll majd valamennyi információ.

Az athéni olimpia helyszíneinek késedelmes átadása miatt a biztonsági rendszert is csak jóval a szerződésben szereplő május 28-i határidő után, mindössze néhány héttel az olimpia megnyitója előtt telepítették a szakemberek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.