BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fókuszban a kis- és középvállalatok

Szeptember 12. és 15. között szakmai konferenciát rendez partnereinek és ügyfeleinek az SAP Tihanyban. Az 1998-ban induló, hagyománnyá vált rendezvény a folyamatosan növekvő igényeknek megfelelően mára az ország legnagyobb informatikai konferenciájává bővült. A Tihany ''04 konferencia célja a társaság új termékeinek, megoldásainak bemutatása, illetve a tapasztalatgyűjtés a jövő fejlesztéseihez. Az idén külön figyelmet szentel az SAP a kis- és középvállalkozásoknak - emelte ki lapunknak Herger Tamás üzletfejlesztési igazgató. Szerdán az érdeklődők kedvezményes regisztrációs díj mellett vehetnek részt a kifejezetten ennek a szegmensnek kialakított programokon.

Az egyes napok szakmai részét indító előadásokat SAP-on belüli, illetve más cégektől, szervezetektől érkező előadók tartják, így nyitó előadást tart többek között Vahl Tamás, az SAP ügyvezető igazgatója, illetve a NetWeaverhez kapcsolódóan Kai Hessenmüller is. Az SAP egyik kulcstermékének számító, a társaságok által használt számítógépes rendszerek integrációjára megoldást kínáló NetWeaverrel részletesen is megismerkedhetnek a konferencia résztvevői.

A vállalati számítógépes rendszereket legalább két megközelítésben vizsgálhatjuk: az üzleti vetület mentén az egyes feladatkörök, feladattípusok nevezhetők meg, így többek között idesorolhatók a szállítói és ügyfélkapcsolatok kezelésének, a termék életciklus-menedzselésének számítógépes kihívásai - kezdi a Netweaver bemutatását az igazgató. Az ehhez a tevékenységekhez tartozó feladatok hatékony megszervezésére a vállalatok hazánkban is széles körben használnak már számítógépes rendszereket. Ezek a rendszerek legtöbbször egymással párhuzamosan és minden kapcsolatot nélkülözve futnak, jóllehet működésük számos ponton összehangolható lenne. Ez utóbbi technológiai vetület az, amiben a NetWeaver segítségünkre lehet. Az integráció egyaránt elképzelhető vállalaton belül, de vállalatok között is.

A NetWeavert a fejlesztők úgy alakították ki, hogy az a korábbi vállalati rendszerekkel a legszélesebb körű együttműködésre legyen képes. Ennek megfelelően tánmogatja a ma már nélkülözhetetlen internetes alapú megoldásokat, amit részint Java alapú programozásának is köszönhet. Ezzel a megoldással költséghatékony és a felhasználói igényeknek leginkább megfelelő fejlett rendszer jött létre.

A NetWeaver egyik legjelentősebb tulajdonsága, hogy integrálja a vállalat különböző szoftvermegoldásait az egységes folyamatképzés érdekében vállalaton belül és azok között egyaránt. A társaság így többek között képes lesz arra, hogy az egész termelési láncot egy átfogó számítógépes rendszer segítségével kövesse végig, amely az egyes részterületeken keletkező információkat egységes formában prezentálja a felhasználóknak. A NetWeaver arra is lehetőséget biztosít, hogy a társaság más partnereit is bevonja az integrációs körbe, számottevően leegyszerűsítve ezzel többek között a szállítói vagy éppen vevői kapcsolattartást. Nagyobb partnerek esetén ez mindkét félnél teljes körű integrációt jelenthet, gyakran azonban egy vállalat vállalja magára az integrátori feladatokat, a többiek pedig webes felületeken keresztül kapcsolódnak rendszeréhez.

Az integrációnak köszönhetőn a folyamatok mellett az adatkezelés is átláthatóbbá válik. A törzsadatok a vállalatnál működő különböző rendszerekben számos okból mutathatnak kisebb-nagyobb eltéréseket. A NetWeaver segítségével ezek központi kezelése is megoldható, így az anomáliák megszüntethetők. Az adatok centralizált és decentralizált módon egyaránt karbantarthatók, utóbbi esetben kiválasztható a paraméterek olyan köre, amelyet nem központilag, hanem alsóbb szinteken, az ott felmerülő igényeknek megfelelően módosíthatnak. Az integráció a vállalat működését illusztráló jelentések elkészítésében is kulcsszerepet játszhat: az egységes rendszer ugyanis előre konfigurált tartalmú riportokat gyárt, melyek akár a vezetők, akár az alegységek szintjén megfelelő tájékoztatást biztosíthatnak. Az SAP rendszere közel 5000 ilyen előre definiált jelentést tartalmaz.

Az integráció utolsó foka az alkalmazottak személyes adatainak egységes rendszerbe foglalása. A NetWeaver segítségével lehetővé válik a munkavállalók személyes adatkarbantartása, illetve az is, hogy a munkavállalók a vállalati folyamatokhoz szerepköreiknek megfelelően szerezzenek hozzáférést. Az úgynevezett "multi channel acces" megoldásoknak köszönhetően nem feltétlen szükséges, hogy valamennyi munkavállaló saját számítógéppel rendelkezzen, sok munkakörben - ilyenek többek között a területi képviselői feladatok - ugyanis az is elegendő, ha valaki mobiltelefonon, vagy éppen kézi számítógépen (PDA) keresztül csatlakozik a vállalat számítógépes hálózatához.

A 2003 elején bemutatott NetWeaver valójában a korábbi MySAP rendszerből származó tapasztalatok összegzése, amely így kiforrottabb és korszerűbb megoldást kínál az integrációs problémákra. A rendszer elsősorban nagyobb vállalatoknak ajánlható - a felhasználók köre gyors ütemben gyarapodik, Magyarországon is egyre több az érdeklődő -, a kis- és középvállalatok pedig kapcsolódási pontok lehetnek ebben a folyamatban. Ez utóbbit támogatják a web alapú megoldások is.

Nyilvános hazai referenciái az SAP-nek egyelőre nincsenek a NetWeaverel, több külföldi vállalat azonban már nagy sikerrel alkalmazza a terméket, vagy éppen bevezetni készül azt. Az SAP NetWeavert elsőként alkalmazó ügyfelek közül az egyik leghíresebb internetes biztonságtechnológiai vállalat, a Check Point Software Technologies az értékesítési csapat produktivitásának növelésére alkalmazza a platformot. A Check Point az SAP NetWeaver két komponensét, az SAP Enterprise Portalt (SAP EP) és az SAP Web Application Servert (SAP Web AS) helyezte üzembe, hogy átfogó platformhoz jusson az üzleti szempontból fontos információk személyes hozzáférésének biztosításához. Az SAP NetWeaverrel a Check Point immár hatékonyabban képes kihasználni meglévő szolgáltatásait és alkalmazásait, alkalmazottai pedig gyorsabban reagálhatnak az ügyfelek igényeire azokkal az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a vállalati adatok közötti gyors és intuitív navigációt.

"Az SAP NetWeaver segít a teljesítmény és a produktivitás növelésében azáltal, hogy lehetővé teszi az összes információ egyszerű elérését a teljes, heterogén informatikai környezetben" - mondta Hila Mazinter, a Check Point Software Technologies MIS alkalmazásokért felelős igazgatója.

A Sasol (Dél-Afrika egyik vezető globális petrolkémiai csoportja) tavaly kezdte meg az SAP NetWeaver platform teljes bevezetését. Korábban az SAP Enterprise Portal, az SAP Business Intelligence (SAP BI) és az SAP Exchange Infrastructure (SAP XI) rendszereket állították hadrendbe. A Sasol az SAP NetWeaverrel támogatja együttműködő gyártásfelügyeleti rendszerét, s a tervek szerint 2004 decemberére több mint 27 ezer "valós" portálfelhasználója lesz. Az SAP portálmegoldás révén a Sasol alkalmazottai a vállalat számos különálló rendszerének információit tekinthetik meg egy helyen, és értelmezhetik az eredményeket meghatározott teljesítménymetrikák alapján. Az SAP NetWeaverrel a Sasol optimalizálta átfogó SAP-környezetét és kézben tartja a teljes információkezelési és technológiai környezetét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.