BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehetőség az e-számlázás

Magyarországon április végén született meg az elektronikus számlák kibocsátását szabályozó rendelet, a megoldás elterjedésére azonban még várni kell. Egyelőre nehéz megállapítani, hogy melyek azok a vállalatok, amelyeknél már megéri az e-számlázást választani, de szakértők szerint az internet- és közműszolgáltatók lehetnek a megoldás hazai úttörői.

Az elektronikus számla előállításához szükséges infrastruktúra kialakítása 10 és 20 millió forint közötti egyszeri beruházást igényel. A rendszer működtetésére, a számlánkénti időpecsét - amely igazolja, hogy a "lebélyegzést" követően már nem módosították a dokumentumot - beszerzésére valamelyik erre jogosultságot szerzett szolgáltatótól pedig havonta további 200-400 ezer forintot kell költeni. Egy darab hagyományos számla kinyomtatása, borítékolása és postázása 100-150 forintba kerül. Ezek alapján, még ha a legolcsóbb papír alapú megoldást állítjuk szembe a legdrágább e-számla-változattal, az áttérés akkor is már havi 20 ezer számla esetén megtérül egy év alatt.

Az elektronikus számla tartalmi követelményei ugyanazok, mint a papíron kibocsátotté, fontos különbség azonban, hogy a számlának kizárólag elektronikus változata létezik. Mivel csak elektronikus úton juthat el a kibocsátótól a befogadóhoz, az e-számla alkalmazásának egyik legfontosabb feltétele, hogy a fogadó ügyfél rendelkezzen a megfelelő infrastruktúrával, azaz interneteléréssel.

Éppen ezért a megoldás elsősorban az internetszolgáltatók számára lehet vonzó, mivel az ügyfeleiknél is megvannak az e-számlák fogadásának infrastrukturális feltételei - közölte Kőrös Zsolt, az elektronikus számlák hitelesítéséhez használható megoldásokat készítő Noreg Információvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Ennek megfelelően a Noreg jelenleg is tárgyal internetes cégekkel az e-számlázás bevezetéséhez szükséges infrastruktúra kapcsán, és több közműszolgáltató is megkereste már a társaságot ebben a témakörben - tette hozzá Kőrös Zsolt.

Az Axelerónál elsősorban az online tartalmak - video, zene - értékesítése során remélnek nagymértékű költségmegtakarítást a papír alapú számlák jelentős részének mellőzésével - mondta el érdeklődésünkre Tüdős András, a vezető hazai internetszolgáltató informatikai igazgatója. A társaság tervei szerint az elektronikus számlázás lehetőségét a számlázási rendszerük fejlesztésével párhuzamosan valósítják meg. Így a jövőben az Axelero által kibocsátott számlák, ha ezt az ügyfél kéri, elektronikus formában is elérhetők lesznek. Az e-számlázás bevezetéséhez szükséges fejlesztéseket az internetszolgáltatónál várhatóan még ebben az évben elvégzik.

Az áram- és gázszolgáltatók többségénél csak a középtávú tervek között szerepel az e-számlázás bevezetése, a fogyasztók így előreláthatóan csak 3-5 éven belül kaphatják elektronikus formában számláikat. Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Émász) kommunikációs igazgatója szerint korábban semmi esetre sem várható a megoldás elterjedése. Ennek oka, hogy a magyar háztartások nagyon kis hányadának van internetkapcsolata, és emiatt viszonylag kevesen tudnák kihasználni az új technológia kínálta lehetőséget. Hasonló megfontolások miatt Európa egyik meghatározó áramszolgáltatója, az E.On csoport magyarországi érdekeltségeinél is várnak még az e-számlázás bevezetésével. A szolgáltatás iránt a cég tapasztalatai szerint főként a nagyfogyasztók érdeklődnek - mondta el lapunknak Tóth Béla, az E.On Hungária Rt. kereskedelmi igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.