BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repülőn is beszélhetünk!

A fejlesztők 2006-ra ígérik azon új technológiák elterjedését, amelyek végleg kiküszöbölik a mobil eszközök repülőtechnikát zavaró hatását. A Telenor egy-másfél év múlva készülhet el az Arinc Incorporateddel közös fejlesztésével, míg az Airbus 2006 második negyedévére ígéri a szabad mobilozást. Az elektromágneses hullámokat kibocsátó készülékek (CD-lejátszók, játékgépek, hordozható telefonok) használata ma azért tilos a repülőgépeken, mert nagy a veszélye annak, hogy megzavarják a navigációs rendszert, háttérzajt generálnak a kommunikációs csatornákon, és hibát okoznak a különféle berendezések kijelzőin. Ez különösen kis repülési magasságnál veszélyes, valamint le- és felszálláskor, ugyanis gyakran nincs elegendő idő a kialakult hibák miatti tévedések korrigálására, illetve a tartalék rendszerek elindítására.

A fejlesztők szerint ma már nem az a kérdés, hogy az utasok használhatják-e mobiljaikat, hanem az, hogy mikor - áll a Telenor közleményében. Az Airbus két, a légi közlekedés számára kommunikációs megoldásokat szállító céggel szövetkezve kezdett saját rendszer kifejlesztésébe. A légitársaságok elsősorban a rövidebb európai utakon engedélyeznék a telefonálást, de az utasok kényelme érdekében a menetrendet is figyelembe vennék. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki egy üzletemberekkel tömött, egyórás menetidejű reggeli járaton cseveg, vagy egy tengerentúli éjszakai járaton.

Az USA-ban is napirenden van a kérdés. A szövetségi repülésügyi felügyelet (FAA) egyik tanácsadó szervezete az Intellel karöltve olyan készülékeken dolgozik, amelyek - legyengítve a mobilok jeleit - kiküszöbölnék az interferenciákat. A hatóság azt tervezi, hogy egységes nemzetközi piktogramot vezetnének be azon készülékek megjelölésére, amelyek kompatibilisek az új rendszerrel. Így a légikísérők könnyen eldönthetnék, mely telefonok maradhatnak bekapcsolva az út során. Sok mobilkészüléknél már ma is lehetőség van a sugárzás teljes kikapcsolására, ám a légitársaságok mégsem engedélyezik azok használatát.

A fejlesztésre nem csak a telefonálók miatt van szükség van. A bluetooth kapcsolatot használó más berendezések hívei, így például a különféle játékgépek használói vagy a CD-lejátszók tulajdonosai is szívesen használnák készülékeiket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.