BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spamáradat fenyeget

A kéretlen elektronikus reklámlevelek (spam) számának gyors, évente 54 százalékos növekedésére lehet számítani Európában 2004-2008 között - derül ki a piackutató Radicati Group felméréséből. A társaság adatai szerint 2008-ra a kontinensen az e-mailek 71 százaléka már reklámlevél lesz. A spamek számának növekedésével párhuzamosan látványos felfutásban reménykedhetnek a különböző szűrőmegoldásokat szállító cégek. A tanulmány készítői szerint a 2004-re 207 millió eurósra becsült európai antispampiac 2008-ra 447 milliósra nőhet.

A világot elárasztó kéretlen reklámlevelek 86 százaléka az Egyesült Államokból származik - állítja saját adataira hivatkozva az üzenetszűrő megoldásokat fejlesztő CipherTrust. A spamforrásként azonosított internetcímek vonatkozásában is Amerika vezet 28 százalékos részesedésével, bár az elsőségen meg kell osztoznia Dél-Koreával.

A CipherTrust szakértői szerint kevesebb mint 10 ezer olyan spamszerver van világszerte, ahonnan tömegével küldik a kéretlen reklámleveleket, és az ezeket üzemeltető személyek vagy szervezetek száma a kétszázat sem éri el. Az Egyesült Államok a rendkívül széles körben elérhető és nagyon olcsó szélessávú internetelérésnek köszönhetően vált a spammerek paradicsomává.

A nyári időszak hatása a reklámlevelek összetételen is tetten érhető. Június óta rendkívüli mértékben - 350 százalékkal - megnőtt a pornográf jellegű spamek száma, és az egészségügyi, főként a potencianövelő Viagrát népszerűsítő levelek is egyre gyakoribbak - derül ki a Clearswift közleményéből. A jelenség nem egyedülálló, tavaly nyáron hasonló tendenciát figyelhettek meg a biztonságtechnológiai cég munkatársai. A reklámlevelek összetételében beállt változás miatt különösen fontos, hogy a vállalatok rendszergazdái gondosan kezeljék ezeket az üzeneteket, hogy ne kerüljenek nem megfelelő képek, anyagok a céges hálózatba, esetleg ügyfelekhez - figyelmeztet a Clearswift közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.