BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szövetség az e-zene-piacon

Az Apple a Motorolával való együttműködés keretében keres további piacot zenei anyagainak internetes eladásához. Az iTunes nevű webhelyéről - fizetés ellenében, legálisan - letölthető számok eddig a vevő PC-jén kötöttek ki, a jövőben innen átjátszhatók lesznek a mobiltelefon-gyártó készülékeire.

A saját - iPod nevű - hordozható zenei lejátszójának piaci pozícióit több rivális is veszélyezteti, az Apple ezért keresett szövetségest a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártóban. A stratégiai szövetség nyomán a Motorola várhatóan két fontos funkciót épít majd be készülékeibe, amelyeket eddig az Apple értékesített. Az egyik egy zenei fájlok tömörítésére és kifejtésére alkalmas, AAC codec nevű modul, a másik a digitális jogok menedzselésére szolgáló Fairplay nevű komponens, amellyel a cég a kereskedelmi letöltésre felajánlott zenei szoftver másolását igyekszik megakadályozni.

Az Apple az iPod lejátszóból a legutóbbi üzleti negyedévben 249 millió dollár értékben adott el, ami teljes forgalmának 13 százalékát adta, az interneten legálisan letöltött zenének pedig a 70 százalékát támasztotta alá. Ezzel szemben a cég internetes zenei áruháza, az iTunes alig nyereséges, ezért fenntartásának okát az elemzők abban látják, hogy általa ösztönözni lehet a iPod-eladásokat. Az utóbbi időben azonban felröppentek olyan hírek, hogy több készülékgyártó - közöttük a Philips és a Samsung - kézi zene- és videolejátszókat kíván forgalomba hozni, ezek közül egyesek a Microsoft által a hordozható készülékekre írt médialejátszó szoftvert fogja használni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.