BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartalékok az adathálózatban

Eddig közel háromezer vállalat épített ki adatkommunikációs kapcsolatot magyarországi telephelyei között. A potenciális adathálózati piac azonban ennek több mint a tízszerese is lehet - derül ki a BellResearch piackutató cég magyar infokommunikációs jelentéséből.

A magyarországi vállalkozásokon belül a tíz főnél többet foglalkoztatók körében jelenleg közel 3000 hazai vállalat kapcsolja össze telephelyeit, s minden harmadik cég beszédet is továbbít adathálózatán. Több telephelye viszont összességében ennél jóval több, 38 ezer vállalatnak van, s jelent ily módon potenciális piacot a WAN (Wide Area Network) nagy kiterjedésű adatkommunikációs kapcsolatok számára.

A vállalatméret növekedésével a több telephelyes cégek aránya is nő: míg a mikrovállalati körben ez csak 12 százalékra tehető, a nagyvállalatok közel kétharmadának van a központin kívül legalább egy további telephelye. A tíz vagy több alkalmazottat foglalkoztató cégek körében a több telephelyes szervezetek körülbelül ötöde, 22 százaléka tart fenn adatkapcsolatot bármely két belföldi, egymástól távol eső egysége között.

A BellResearch elemzői a telephelyeik közötti adatátviteli kapcsolatot fenntartó, 10 fő feletti hazai cégek számát mintegy 2900-ra becsülik. E szervezetek közel fele kisvállalat, harmada a közép-, ötöde a nagyvállalatok közé tartozik. Érzékelhető e körben a fővárosi koncentráció is, a WAN-kapcsolatú cégek 42 százaléka budapesti székhelyű. A kutatók rámutattak az informatikai alap-infrastruktúra szerinti különbségekre is: az adatátvitelt kiépítő vállalatok átlagosan több mint tízszer annyi, körülbelül 107 asztali, illetve hordozható számítógépet használnak, mint az adatkommunikációt nem folytató szervezetek.

A WAN-hálózatok alkalmazási köre a cégmérettel együtt bővül, a nagyvállalatok nagyobb arányban és többféle funkcióra használják az adatkommunikációs összeköttetéseket. A legelterjedtebbnek a központi adatbázisok elérése és az adattovábbítás számít, ezek a vizsgált szervezetek közel 60 százalékánál megtalálhatók. Népszerű az állományok megosztása és elérése is (a cégek felénél), és hasonló arányban használják a cégek a kapcsolatokat elektronikus levelezésre is; ez utóbbi funkció a nagyvállalatok háromnegyedét jellemzi, azonban az 50 fő alatti cégeknek csak 38 százalékánál található meg.

A vezetékes telefonforgalom részleges kiváltására és a költségek csökkentésére a telephelyek közötti adatkommunikációt folytató, 10 fő feletti hazai vállalatok egyharmada használja az adathálózatot. Ezen cégek az átlagosnál magasabb arányban fordulnak elő a fővárosi központú és vidéki telephelyű, illetve a nagyszámú vezetékes telefonvonalat működtető vállalatok között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.