BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kkv-megoldások a Synergontól

A Synergon Rt.-t immáron nyolcadik éve, a Quality Kft. 1997-es megvásárlása óta szoros szálak fűzik az SAP-hoz. A társaság az SAP partnereként komoly tapasztalatokra tett szert a vállalatirányítási rendszerek (angol rövidítéssel ERP) kiépítésében és az azzal kapcsolatos tanácsadásban. Idővel azonban ez a piac is változik, melynek megfelelően a Synergon is folyamatosan alakít termékpalettáján, illetve a figyelem középpontjába állított ügyfélcsoport felépítésén.

Az elmúlt időkben új fejlődési pálya látszik kirajzolódni az ERP hazai piacán - kezd a változást meghatározó folyamatok bemutatásába Göndör László, a Synergon Rt. partnere. A rendszerváltozást követő években az újonnan megjelenő nemzetközi vállalatok anyagi keretei tették csak lehetővé az ilyen jellegű, a vállalatok ügyfelei számára közvetlenül nem feltétlen érzékelhető, de közvetetten komoly fejlődési potenciált hordozó háttérrendszerek telepítését. Nem utolsósorban ezen cégek voltak azok, melyek a nyugati neveltetés révén evidensnek ismerték el ezen rendszerek fontosságát. A későbbiekben a feladathoz felnövő hazai vállalatok is beálltak a sorba, 2000 után pedig ezek számának megfogyatkozásával a nagyobb középvállalatok kerültek fókuszba. Ezzel párhuzamosan egy másik lassú folyamat is kezdetét vette: az ERP-rendszerek az államigazgatást is célba vették. A megfelelő vezetői informáltság, a gazdálkodás hatékonysága itt legalább annyira fontos, mint a versenyszférában, a közszféra piacitól eltérő érdekhálója azonban megnehezíti az előrejutást. A legfrissebb folyamatok ismét a versenyszféra irányába mutatnak, középpontjukban pedig a kis- és középvállalkozói szektor áll. A kkv-k számára a motivációt az európai uniós csatlakozással élesedő versenyhelyzet, a fejlesztések beindításához szükséges plusz löketet pedig a szektorra szabott ERP-megoldások jelenthetik.

Az említett piacok közül - annak minden többletterhével együtt - az államigazgatási szféra meghódítása a Synergon számára stratégiai feladat. Eredményeik e téren meggyőzőek, az SAP-vel közösen vezető szerepet harcolt ki magának a cég a szegmensben az elmúlt években, és komoly lehetőségeket látnak itt az elkövetkező években is. Ahhoz azonban, hogy a szektornak nyújtott megoldások az összes olyan helyre eljuthassanak, ahol azok lényegi többletérték előállítására alkalmasak, a jelenleginél összefogottabb és alkalmazásorientáltabb kormányzati stratégiára volna szükség - mondta Göndör. A jelenlegi rendszer az intézményekre bízza annak eldöntését, kívánják-e ilyen irányú fejlesztés megvalósítását, jóllehet azok a levegőben lógó megszorító intézkedések miatt csak vonakodva teremtenek forrást ezekre a feladatokra. Ösztönző jogszabályokra és szigorúbb központi követelményekre volna szükség az előrelépés érdekében. Az elavult gazdálkodási rendszereknek új lendületet adó rendszerek több szektorban - így az egészségügyben, vagy az oktatáspolitikában - nélkülözhetetlenek lennének.

Komoly kihívások elé állítja a Synergont az önkormányzati szektor is. A közvetlenül a lakossággal kapcsolatot tartó szervek forrásaik többségét lakosságorientált fejlesztésekre fordítják, a gazdálkodási tevékenységet, illetve annak folyamatát csak háttérként kezelik. A jövőben azonban e téren is elmozdulásra számít a Synergon, éppen ezért komoly energiát fordít a szektornak leginkább megfelelő informatikai megoldások megtalálására. A rendszerintegrátor társaság ehhez megfelelő kompetenciákkal rendelkezik mind a hardverek, mind pedig a szoftverek, alkalmazások szolgáltatása terén. Eddigi tapasztalataik szerint az önkormányzati fejlesztések lényegében két irányra: a portál, illetve a "back office" alkalmazások kialakítására fokuszáltak, ezen belül is kicsit alulbecsülve a stabil gazdálkodási háttér megteremtéséhez szükséges megoldások jelentőségét. A nyitás kulcsa talán annak a felismerése lehet, hogy a háttérfeladatok magas színvonalú kiszolgálása hatékony gazdálkodást, végeredményben pedig felszabaduló többlet erőforrásokat eredményez. A problémák sokban közösek az államigazgatási szektorban tapasztalhatókkal.

A piac másik stratégiai célpontja a kkv-szektor, ahol az igény már a kisebb, 50 fős vállalatoknál is jelentkezik az ERP-rendszerek iránt. A Synergon az elsők között jelent meg a piacon az SAP által ennek a szektornak kínált megoldásokkal. A középvállalatok vonatkozásában elsősorban termelő vállalatok kiszolgálására specializálódtak. A kkv-szektorban áthidalandó problémát a kisebb vállalatok szűkös anyagi keretei jelentettek, mert a nagyvállalatok esetében alkalmazott teljes mértékben testreszabott rendszermegoldás kiépítése ugyanis komoly pénzügyi terhet jelentene a számukra. Ezzel szemben a kkv-szektorban félkész, részben előre paraméterezett megoldást kínálnak a társaságoknak, és arányaiban nagyobb időt fordítanak az oktatásra és a rendszer használatbavételével kapcsolatos vezetői tanácsadásra.

A Synergon kis- és középvállalati ERP-termékstruktúrája az SAP megoldásaira épül. Az SAP All-In-One rendszerét kínálják az ügyfeleik zömét kitevő termelővállalatoknak is, de a számukra nélkülözhetetlen termelésirányítási modullal kiegészítve, amelyben a Synergon ez irányú tapasztalatai is testet öltenek. A legkisebb még elérhető és fizetőképes vállalatméretnek az SAP Business One megoldását kínálja a Synergon, az idén szeptembertől induló értékesítésben az elsők között van a társaság.

A Synergon iparágakra specializálódott megoldásokkal jelentkezik a kisvállalati szegmensben, célkeresztjükben a kereskedő társaságok, illetve az önkormányzatok mellett működő vagyonkezelők állnak. A kereskedelemmel foglalkozó vállalatoknál nagy- és kiskereskedői igényeket is kielégítő, az egy bolttal rendelkező cégek mellett a teljes hálózatot működtető vállalkozások kiszolgálására is alkalmas saját fejlesztésű modulokkal bővített rendszert értékesítik. A vagyonkezelői ügyfeleknél az SAP Business One mellett az SAP ingatlanmenedzsment moduljának ismeretét is kamatoztatja a Synergon. Az első projekt a kisebbik kkv-szegmensben a hónap végére várható.

A termékstratégia másik kiemelt pillére a support/üzemeltetési tevékenység, melyre igény és szükség egyaránt mutatkozik a piacon. A fejlődés abba az irányba mutat, hogy hamarosan a teljes informati-kai outsourcing igényével kell majd megküzdeniük a rendszerépítő vállalatoknak. A cég a Synergon Atos Originon keresztül is rendelkezik az ehhez szükséges kompetenciákkal, és több vállalatnál már be is indították az ilyen irányú szolgáltatást.



Elérhetőség:

[email protected]

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.