BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csomagolók kora véget ér

Nincsen szükség többé csomagolókra abban a németországi raktárban, ahol az élelmiszer-kiskereskedők megrendelésének megfelelően kell a kiszállítandó raklapokat egyedi összeállításban optimálisan megpakolni. A dortmundi Instituts für Materialfluss und Logistik (IML) kutatói ugyanis olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely a raktáron lévő termékek súlyát, méretét és teherbíró képességét figyelembe véve képes a paletták optimális megrakási módját kiszámítani - írja a Financial Times Deutschland. A program a kiskereskedő által megrendelt árucikkekből úgy képez tornyot, hogy abban minimalizálja a termékek közötti levegő térfogatát, miközben figyelembe veszi a maximális megengedett magasságot és összsúlyt is. Alulra kerülnek a jobban terhelhető csomagok, míg a törékenyek legfelül kapnak helyet. Közben a program arra is ügyel, hogy a hasonló termékeket egymás közelébe helyezze, ezzel is megkönnyítve a megrendelőnek a kirakodást.

A Witron logisztikai cég máris alkalmazza az Unit-OrderPacking névre keresztelt megoldást: miután a gép kiszámította az optimális rakodási rendet, a megfelelő sorrendben önállóan rendeli meg a termékeket az automatizált raktárból, majd a futószalagon érkező árukat egy robotkar helyezi a megfelelő irányban a raklapra.

Az első mérések szerint az új rendszer komoly megtakarítási lehetőséget kínál. Sokkal pontosabb, mint az ilyen jellegű munkát - a megrendelések összetéte-lének állandó változása miatt - mindeddig kézi erővel végző csomagolók, a raklapok 99,9 százalékáról semmi sem esik le, és megfelel minden szállítási specifikációnak is.

Ráadásul a csomagolás jóval gyorsabb is. Miközben egy ember óránként 180-250 fogási egységet képes teljesíteni, a gép akár 500 csomagegységet is raklapra helyez ennyi idő alatt. Nincs szükség pihenőidőre, szabadnapra és műszakpótlékra sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.