BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvásárol az Oracle

Lassan óvatosságra inthetik a rendezvényszervezők Larry Ellisont az amerikai Oracle Corp. alapító vezérigazgatóját. Ha a társaság ilyen tempóban folytatja cégfelvásárlásait, még az Egyesült Államokban sem találnak majd megfelelő helyszínt az évente megrendezett fejlesztői konferencia számára. Az idei San Franciscó-i rendezvényen - az új szerzeményeknek köszönhetően - nem kevesebben mint 35 ezren vettek részt, mivel a mostani alkalom az Oracle OpenWorld, a PeopleSoft Connect és a Retek World szakmai konferenciát is felölelte. Az adatbázis-kezelő és üzleti szoftverek piacán meghatározó cég ugyanis egy éve soha nem látott vállalatfelvásárlásba kezdett. A napokban éppen a tizenegyedik ilyen tranzakción jutott túl egy finn társaság megvételével.

Nyitottság és biztonság, üzleti intelligencia és automatizálás - sorolta Larry Ellison az eseményen azokat a területeket, amelyekre az Oracle a jövőben kiemelten koncentrálni kíván. Ezt az elmúlt egy év során végrehajtott cégfelvásárlásokkal, termékfejlesztésekkel is igyekszik igazolni. Ennek jegyében jelentették be a napokban például a finn Innobase megvételét. Az észak-európai társaság nyílt forráskódú adatbázis-kezelő technológiát fejleszt. A nyitottságot mutatja egyebek mellett a cég által értékesített köztesszoftvercsalád is, amely az Oracle-technológiához külön fejlesztés nélkül segít integrálni más gyártók szoftvereit.

A leglátványosabban azonban az üzleti szoftverportfólióban terjeszkedik. Sorozatban vásárolja fel azokat a cégeket, amelyeket az Oracle-ből kivált egykori "harcostársak" vittek sikerre. Ebbe a körbe tartozik a PeopleSoft és a Siebel, az előbbiért nem kevesebb mint másfél éves küzdelmet folytatott, s amelyet végül januárban nyert meg 10,5 milliárd dollárért. Az utóbbi hiánypótló beruházásként is felfogható, mivel az Oracle üzleti portfóliójából eddig hiányzott az ügyfélkapcsolati (CRM) termék. A Siebel Systems Inc. 5,8 milliárd dollárba került.

Az Oracle ezzel az egy lépéssel vezető szállítóvá válik a CRM-alkalmazások terén. A Siebel termékeit használó négyezer szervezet és 3,4 millió CRM-felhasználó tovább erősíti piacvezető alkalmazásértékesítői pozíciónkat Észak-Amerikában, és világszinten is közelebb hoz az első helyhez - emelte ki a tranzakció jelentőségét a cég számára Larry Ellison. A pénzügyi igazgató a CRM-piacra lépéstől már az első teljes pénzügyi évben, vagyis 2007-ben látványos eredménynövekedést vár. Hosszabb távon pedig a Siebel segít az Oracle által célul kitűzött évi 20 százalékos nyereségnövekedés teljesítésében - tette hozzá. A piackutatók szerint a vállalati alkalmazások piacán jelenleg a CRM a legnagyobb és leggyorsabban növekvő szegmens. Teljes forgalma 2004-ben nyolcmilliárd dollár fölött volt, és az IDC szerint 2009-re eléri a 10 milliárdot.

A San Franciscó-i konferencia idején jelentette be az Oracle, hogy megállapodott a G-Log nevű, logisztikai és szállítmányozási szoftvereket fejlesztő magáncég megvásárlásáról. Az ügylet várhatóan 2005 végére zárul le. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.