BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

It: nagyobb üzleti kockázatot rejt

Az utóbbi években látványosan megnőtt az információtechnológia jelentette üzleti kockázat - vélik a brit Economist Intelligence Unit (EIU) által augusztusban és szeptemberben megkérdezett vállalati felső vezetők. A 218 válaszadó, akiknek 32 százaléka amerikai, 33 százaléka európai, 24 százaléka pedig ázsiai volt, úgy vélte: mára az informatika már túlzottan fontos és kockázatos tevékenység lett ahhoz, hogy annak felügyeletét kizárólag az it-csoport irányítójára lehetne hagyni. A menedzserek 48 százaléka szerint komoly vagy nagyon komoly az it hatása az üzletmenet biztonságára, ezért a vállalatok több mint egyharmadánál a vezérigazgató közvetlenül is ellenőrzi ezt a tevékenységet.

Az üzleti kockázatok kezelésért felelős felső vezetők egyharmada ma már idejének több mint 15 százalékát informatikai problémák megoldásával tölti. Ennek ellenére a tizennyolc különféle iparágban tevékenykedő megkérdezettek 48 százaléka szerint még ma is túlzottan megbíznak az informatikai menedzsmentben, s ez számos komoly problémát eredményez. Ezt igazolja, hogy a felméréssorán megkeresett cégek nem kevesebb,mint hatvan százalékánál az utóbbi egy esztendőben komoly anyagi kár keletkezett rendszerleállások miatt.

Eközben az informatikai viszszaélések is egyre szofisztikáltabbak lesznek. A megkérdezettek több,mint a fele szerint az informatikai kockázatok között az internetes támadások számítanak a legveszélyesebbeknek. Ráadásul a bekövetkezési valószínűség is emelkedik: az utóbbi 12 hónapban a megkeresett cégek egyharmadát érte ilyesfajta események miatt rendkivül súlyos pénzügyi veszteség.

Mindezek miatt a szakértők szerint a korábbinál is szorosabb együttműködésre van szükség az informatikai menedzsment és az üzleti kockázatok kezeléséért felelős felső vezető között. Meg kell szüntetni a felelősségi területek közti, ma még gyakori szürke foltokat, s alighanem képzésre is szükség van. A kockázatkezelést felügyelő menedzserek 40 százaléka ugyanis úgy vélte, hogy legfeljebb nagyjából érti a informatikai kockázatok jellegét, s 42 százalékuk arra panaszkodik, hogy a kockázatkezelők és az informatikusok közötti kommunikáció olyan gyenge, hogy az már az érdemi munkát is hátráltatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.