BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lefékez a Sulinet Expressz

Váratlanul érte a programban beszállítóként részt vevő kereskedőket a Sulinet Expressz november elsejétől életbe lépő változása. Ekkortól csak teljes számítógép-konfigurációk értékesíthetők az idén szeptember közepéig 5,2 milliárd forintos bevételt elérő program keretében.

Meglepte a Sulinet Expresszben érdekelt beszállítókat a program november elejétől életbe lépő változása - mondta el érdeklődésünkre Balázs Attila, az Expert Computer Kft. kereskedelmi igazgatója. Az új szabályok szerint ettől az időponttól csak teljes számítógép-konfigurációkat lehet értékesíteni a program keretében. A Sulinet Expressz legutóbb júliusban módosult, igaz, akkor nem a termékkör, hanem a beszállítók száma változott. Azok a kereskedők, akik ekkor szerződést kötöttek, hosszabb távra igyekeztek tervezni, a mostani változás azonban felborította ezeket a számításokat - közölte Balázs Attila. Problémát jelent az is, hogy a gyártók is úgy készültek termelési kapacitással, készlettel, hogy legalább az év végéig lesz kereslet a számítógép-alkatrészek iránt is. A program változásának bejelentése után azonban az Expert tapasztalatai szerint nagymértékben megnőtt az érdeklődés a felhasználók részéről a különböző számítógép-alkatrészek iránt, s erre a gyártók nem voltak felkészülve, így bizonyos eszközökből hiány volt. A Sulinet Expressz program legújabb változása miatt Balázs Attila legalább 50 százalékos bevételkieséssel számol.

A program idei forgalma - szeptember 11-ig - elérte az 5,2 milliárd forintot, az egész évre pedig 10 milliárd körüli forgalomra számítanak - tudtuk meg Kiszler Ferenctől, a Sulinet Expressz Programiroda vezetőjétől. Kiszler Ferenc szerint ez a terv annak ellenére tartható lesz, hogy pont a forgalom legnagyobb részét (az idén mintegy 60 százalékát) adó termékek - alkatrészek, opciós eszközök - kerülnek ki a programból. A teljes konfigurációk az első fél évben a program forgalmának mintegy 20 százalékát adták, július és szeptember közepe között azonban arányuk már 38 százalékra nőtt. A Sulinet Expressz keretében értékesített teljes számítógép-konfigurációk száma meghaladja a 160 ezret, a felújított gépeké pedig eléri az 500 ezret.

A 2003 júliusában indult - a számítástechnikai eszközök vásárlását adókedvezménnyel megkönnyítő - programnak a harmadik szakasza kezdődött meg július elsejével, az akkori változások a vevőket nem érintették, viszont a beszállítói kör a korábbi 74-ről 11 konzorciumra csökkent. Mivel több társaság egymással összefogva indult a beszállítók kiválasztására kiírt pályázaton, a programban jelenleg összesen 21 cég vesz részt. A jelentős csökkenés a pályázati feltételek változása miatt következett be, hiszen a Sulinet Expressz II-höz képest jóval szigorúbbak lettek a jótállási és szavatossági feltételek, illetve stabilabb pénzügyi-gazdasági hátteret követeltek meg a program új szakaszának résztvevőitől. Az értékesítési pontok száma - 3220 - ugyanakkor nem változott számottevően, és a programban továbbra is 19 üzlethálózat szerepel.

A Sulinet Expressz nyújtotta, évente legfeljebb 60 ezer forintos adókedvezményt 2004. július 1-jétől már nemcsak az oktatásban érintettek, hanem valamennyi, a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemély igénybe veheti. A 4 millió forintot meghaladó éves bruttó fizetésű személyek nem vehetik igénybe az adókedvezményt, a 3,4 és 4 millió forint közötti jövedelmet realizálók pedig csak sávosan csökkenő mértékben. (KZ)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.