BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorított infógyűjtés

A terrorfenyegetés miatt előtérbe kerül a távközlési forgalom kiegészítő adatainak rögzítése és tárolása. Az ilyen információk gyűjtésének megszigorítása komoly terheket róna a szolgáltatókra a növekvő tárolási igények miatt, ráadásul a megfelelő biztonság megteremtése is nagy kihívást jelentene számukra, illetve az informatikai biztonsági cégeknek.

Főként védelmi okok miatt a távközlési adatok uniós országokban érvényes kötelező tárolására vonatkozó brit tervezet ellen foglalt állást az Európai Parlament. A javaslat szerint a távközlési kiegészítő adatok tárolását három évre kötelezővé tették volna. A képviselők azonban nem látták bizonyítottnak, hogy a költségek jelentős növekedésével járó meghosszabbított tárolási idő valóban hozna bármilyen eredményt. Kedvező fogadtatásra talált ugyanakkor az EP-képviselők körében az Európai Bizottság javaslata, amely egy évig írná elő a mobiladatok és hat hónapig az internetes kapcsolódási adatok tárolását.

A távközlési forgalomhoz kapcsolódó kiegészítő adatokra (hívás időpontja, hívott fél) vonatkozó jelenlegi magyar szabályozás szigorúbb, mint az uniós átlag, mivel ezek tárolását három évig teszi kötelezővé a szolgáltató számára - tudtuk meg Gulyás Csabától, az adatvédelmi biztos főtanácsadójától. A brit javaslat a vezetékes és mobiltelefonon történő beszélgetések, a csevegő szobák és az e-mailek kísérő adatainak rögzítése mellett még a weboldal letöltéséhez kapcsolódó adatok rögzítését is előírta volna a terrorellenes intézkedések között. Ráadásul olyan jellegű adatokat is gyűjteni kellett volna, amelyekkel eddig nem foglalkoztak a szolgáltatók Magyarországon, mint például a sikertelen hívások.

Egyébként az Alkotmánybíróság állásfoglalása szerint a készletező adatgyűjtés tilos Magyarországon, és a távközlési forgalomhoz kötődő, utólag fel nem használt adatok gyűjtése pontosan ebbe a kategóriába tartozik - mondta el Gulyás Csaba.

A jogi aggályok mellett a rögzítési és tárolási kötelezettség kiterjesztése a tárolókapacitásban is hatalmas fejlesztést igényelne a szolgáltatóktól, akik eddig saját forrásból fedezték a kiegészítő adatok gyűjtését. Kérdéses, hogy ki állná a megnövekedett költségeket. Előfordulhat akár az a helyzet is, hogy áremelésre kényszerülnek a kiadások fedezésére, és így végül az előfizetővel téríttetik meg saját megfigyelését.

Tárolókapacitás szabadulhatna fel ugyanakkor a további kiegészítő adatok rögzítésére, ha a jelenlegi három évről lecsökkentenék a tárolási kötelezettség határidejét.

A tárolókapacitás növelésének megoldása mellett biztonsági kérdéseket is felvet a távközlési forgalom kiegészítő adatainak rögzítése. Még szándékos külső vagy belső beavatkozásra sincs szükség ahhoz, hogy megsérüljenek vagy elvesszenek ezek az információk a hagyományos tárolási módszerek mellett - közölte Amanda Jobbins, a Symantec EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióbeli marketingtevékenységéért felelős alelnöke. Bármikor bekövetkezhet fizikai károsodás, például természeti katasztrófa esetén, meghibásodhat a hardver, de el is lophatják a tárolásra szolgáló eszközöket. Talán ennél is komolyabb fenyegetést jelentenek azonban az akár vállalaton kívülről, akár belülről történő illetéktelen hozzáférések, valamint a szinte naponta támadó új férgek, kémprogramok, egyéb károkozók. Az ilyen jellegű adatok tárolása tehát fokozott biztonsági intézkedéseket igényel, ami óriási feladatot jelent mind az adatrögzítésre kötelezett szolgáltatóknak, mind az informatikai biztonsággal foglalkozó vállalatoknak, ráadásul jókora költséggel is jár - tette hozzá Amanda Jobbins.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.