BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszlát, blog, jön a vlog

A blog napja lassan leáldozóban, hiszen egyre nagyobb teret hódít a vlog, a blog és a videó "házasságából" született képes napló, ahol a hangsúly a videón van, s csak másodlagos fontosságú a szöveges rész.

Alighanem elkerülhetetlen volt, hogy a "bloggerek", akik korábban fáradhatatlanul írtak a politikától kezdve a technikai tanácsokon át akár arról is, hogyan kell egy tojást megsütni a forró járdán, egy újabb divathullámot indítsanak el, kommentárjaikat, tanácsaikat, élményeiket immáron filmre vigyék, s azt tegyék közzé az interneten, a legújabb trendnek, a videobloggingnak, avagy rövidebb nevén, a vlognak köszönhetően. Hasonlóan a podcasttechnológiához - amely tulajdonképpen testre szabja a rádióadásokat, azaz a műsorok közötti böngészésre, válogatásra, az új epizódok önműködő letöltésére ad lehetőséget -, a videók letöltéséhez sem kell nagy varázslat: az új Apple iTunes podcasting például a vlogok letöltésekre is alkalmas már. "Médiafogyasztókból médiakészítőkké alakulunk át" - fogalmaznak a piaci szakértők, bár azt elismerik: még nagyon a kezdeteknél járunk, gyermekbetegségekben pedig nincs hiány. Azt pedig alighanem senki nem remélte, hogy a nagypapa születésnapjáról készített videofelvételtől pillanatok alatt el lehet jutni a professzionálisabb filmcsinálásig - teszik hozzá.

A vlogok többségén éppen ezért egyelőre még érződik a "hazai készítés", a tapasztalatszerzés időszakának íze. Az emberek többsége a mindennapi életét viszi filmre, egyesek főzőleckét adnak, mások bulikról, családi összejövetelekről számolnak be. Sőt az Egyesült Államokban a politikusokat is megcsapta a vlog szele: egyesek ezen keresztül kapnak kérdéseket, és hasonlóképpen is válaszolnak.

A vlogban mindenesetre jóval nagyobb lehetőségeket látnak a piaci szereplők, mint a blogban: komoly szerephez juthat többek között a kulturális különbségek jobb megértésében is, hiszen az internetre a világ bármely pontjáról fel lehet tenni képes naplókat. Ráadásul abban is segíthet, hogy a hagyományos média által mindeddig fehér foltként kezelt területre is bepillantást nyerhessenek az érdeklődők. A hollywoodi filmgyártás, illetve a nagyobb médiák ugyanis egyfajta szűrő szerepét játsszák, azt mutatják be, amit milliók szeretnének látni, s a legkevésbé azt, amire alig pár ezren kíváncsiak. Aligha kifizetődő ugyanis az ausztrál őslakosok által készített hangszerről, a "didgeridoo"-ról filmet készíteni, ám az internet belépésével már változhat ez a nézet.

Néhány vlog tartalmától ráadásul már csak egy ugrás választja el a televíziót. A Szilícium-völgyben kifejlesztett Akimbo Internet Tv - amely jó minőségben kínál internetről letöltött videoanyagot anélkül, hogy számítógép lenne az otthonunkban - immáron a vlogpiacra is belépett: az internet öt legnépszerűbb vlogja elérhető náluk, így a Rocketboom, a FreshWave.TV, a Clint Sharp's Vlog, a Steve Garfield's Video Blog és a The Carol and Steve Show. A kínálat azonban folyamatosan bővül.

Ahogy a blogok a hagyományos médiaeszközök kiterjedését szolgálták, úgy válnak majd a vlogok a hagyományos műsorszórás kiegészítőivé - vélik egyes szakértők. Sőt, vannak, akik azt sem zárják ki, hogy a vlogok egyes vállalatok szolgáltatásaiba is beépülnek majd. Például egy korábbi Carol and Steve Show-t követően - amely egy házaspár saját reality show-ja - arról számoltak be a készítők, a grillezésüket megörökítő videót a visszajelzésük alapján többen is elmentették, hogy alkalomadtán abból tanulják meg a grillezés fortélyait.

A vloggingosok száma alig mérhető még össze a blogosokéval - a Yahoo! videoblogging csoportja alig ezer főt számlál -, ám sokatmondó, hogy ez év januárjában már megtartották első konferenciájukat, a nyáron pedig hasonló összejöveteleket tartottak New Yorkban, Minneapolisban és Los Angelesben. Tény, a vlogging még korai időszakát éri, elsősorban azok tértek át erre, akik már jártasak a videokészítésben. Egy videofilm létrejötte ugyanis jóval időigényesebb, mint néhány sor leírása - ami egyébként a blogkészítők többségét jellemzi -, minimum két-három órára van szükség akkor is, ha csak valami egyszerűről van szó. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.