BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bárányok, kecskék azonosíttatnak

Az unióban 2008-tól kötelezÕ lesz a haszonállatok elektronikus azonosítóval való ellátása. ElÕbb a kecskék és a birkák kerülnek sorra, majd hamarosan a szarvasmarhák és a sertések következnek. Csakhogy ennek kivitelezése korántsem egyszerÛ, hiszen a jelzésnek megváltoztathatatlanul kell végigkísérnie az állat egész életét – írja a Financial Times Deutschland.

Az azonosítás célja az állat-egészségügyi elÕírások hatékonyabb betartatása, így például a száj- és körömfájásban vagy kergemarhakórban szenvedÕ állatok és az azoktól származó termékek hatékony kiszÛrése, elkülönítése. A másik oldalról a gazdálkodók érdeke is, hogy az állatok nyilvántartását, megszámlálását a hagyományos mechanikus és idÕigényes rendszer helyett elektronikusan végezzék. Az elérhetÕ megtakarítások érzékeltetésére elvégzett kísérlet során 115 birka összeszámolása két ellenÕrnek több mint 3 óráig tartott, miközben az elektronikus megoldásnak ugyanerre csak 10 perc kellett. Ráadásul az ilyen azonosításnál nincsenek olyan felismerési problémák, mint a hagyományos rendszereknél, ahol a tetoválások elkophatnak, a fülbe tett jelzések kiszakadhatnak, a feliratok elmosódnak és olvashatatlanná válhatnak.

A digitális rendszer kiépítése azonban nem egyszerÛ feladat: a kutyáknál és egyéb háziállatoknál alkalmazott, bÕr alá ültetett csipek ugyanis elmozdulhatnak, s ha egy ilyen azonosító nem mindig ugyanott található, végül a vasárnapi ebéddel együtt könnyen az asztalra kerülhet. Ezért az EU Joint Research Centerének munkatársai Olaszországban most kecskékkel kísérleteznek: az állatoknak egy 7 centiméter hosszú, 75 grammos, kerámiaburkolatú jeladót kell lenyelniük. Ezeket a szerkezeteket egy antennajel kívülrÕl aktiválja, s a visszasugárzott információt leolvassák.

Csakhogy míg a szerkezet a súlyánál fogva a kérÕdzÕk valamelyik gyomrában szinte biztosan az állat egész életére megragad, a mindenevÕ sertéseknél például nem alkalmazható a rendszer, mivel a tápcsatornán át a kapszula gyorsan távozik. Ezért ezeknél az állatoknál elektronikus fülkarikákkal próbálkoznak. Ezek ugyan jobban kitettek a külsÕ sérüléseknek, de tapasztalatok szerint ennek ellenére megbízható adatokat képesek szolgáltatni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.