BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Boom elÕtt az IPTV-piac

A jövÕ informatikai fejlesztéseinek egyik húzóágazata az internetprotokoll alapú televíziózás, az IPTV. Ennek piacán hatalmas üzleti lehetÕségek rejlenek. Az internetes televíziózásból származó bevételek 2010-re évi 17 milliárd dollárra nÕhetnek – derül ki a TDG Research elÕrejelzésébÕl. A CreditSights kutatói pedig a digitális otthon kialakításával foglalkozó piac nagyságát három-hét éven belül 250-tÕl ezermilliárd dollárig terjedÕ összegre becsülik.

Az internetes televíziózás különösen az Egyesült Államokban áll nagyarányú fejlÕdés elÕtt. Az ott elnyerhetÕ megbízások eddigi egyik fÕ nyertese a német Siemens cég, amelynek kommunikációs üzletága már 75 amerikai internetszolgáltatónál telepítette a szóban forgó szolgáltatásra kifejlesztett saját technológiáját, világszerte pedig összességében már 38 millió tévénézÕ figyelheti az adásokat a számítógépén a német megoldás segítségével.

Az ilyen jellegÛ fejlesztések egyaránt alkalmasak a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatokban való használatra, az IP alapú hang- és adatátviteli, valamint szórakoztatás összekapcsolására. A megoldások az otthoni hálózatokban összekapcsolódhatnak a mobilberendezésekkel és a wifi-készülékekkel is.

A fejlesztÕk a bárhonnan és bármilyen eszközzel irányítható „intelligens otthon” (smart home) hálózatok továbbfejlesztésén dolgoznak. A német cég jelenleg az egészségügyi és biztonsági szervezetekkel mÛködik együtt az otthoni egészségügyi szolgáltatások (pl. a beteg és az orvos közötti videokonferencia), a háztartási eszközök távirányítása vagy az internetes távfelügyelet megvalósításáért. A Siemens elképzelései között egy olyan hordozható készülék is szerepel, amellyel házon kívülrÕl is elindíthatjuk videofelvevÕnket, lekapcsolhatjuk a tÛzhelyet vagy különbözÕ háztartási berendezéseket hozhatunk mÛködésbe.

A szélessávú internethálózatra épülÕ digitális otthon koncepció Európában is kipróbálható. A Deutsche Telekom a Siemensszel és más, a témában érintett cégekkel felépített Berlinben egy mintaházat, amelyben számos funkció már széles sávon, IP alapon mÛködik. Az erre épülÕ szolgáltatások élesben is kipróbálhatók, az érdeklÕdÕk négy napot tölthetnek a digitális otthon falai között. Olyan nagy az érdeklÕdés, hogy a jelentkezÕk közül sorsolással választják ki a nyerteseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.