BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenyegetett felhasználók

Tovább nÕtt az internetes felhasználók fenyegetettsége az elsÕ fél évben a Symantec adatai szerint. Különösen a bizalmas, személyes információk veszélyeztetettsége nÕtt, s ez komoly gondokat okozhat az internetes kereskedelemben és bankolásban.

Közel felével, 10 866-ra nÕtt az új Win32 alapú vírusok és férgek száma az elsÕ fél évben 2004 második hat hónapjához képest – derül ki a Symantec internetes fenyegetésekrÕl szóló jelentésébÕl. A világ vezetÕ informatikai biztonsági cégének adatai szerint éves szinten még látványosabb a virtuális károkozók elterjedése, hiszen 2004 elsÕ fél évéhez képest két és félszeresére nÕtt a számuk.

Több mint felével nÕtt a különbözÕ alkalmazásokban talált sérülékenységek száma is 2005 elsÕ hat hónapjában a múlt év második feléhez képest, elérve az 1862-t. Ez a szám a legnagyobb az internetes veszélyekrÕl szóló jelentések történetében. A sérülékenységek 97 százaléka közepesen vagy nagyon komolynak minÕsült, 59 százalékukat a webalkalmazások technikájában találták.

Rossz hír a felhasználók számára, hogy a sérülékenységek számának növekedése mellett tovább rövidült a nyilvánosságra kerülésük és a kihasználásukra írt rosszindulatú kódok megjelenése közötti idÕ. Míg 2004 második felében átlagosan 6,4 nap telt el a sérülékenység publikálása és az azt kihasználó támadás között, addig 2005 elsÕ fél évében már 6 napra csökkent ez az idÕ. Ráadásul átlagosan 54 nap telt el a sérülékenység megjelenése és az ellene készült, az érintett gyártó által készített hibajavítás kiadása között.

A Symantec jelentése a titkos információk veszélyeztetettségének növekedésérÕl is beszámol. Az ilyen veszélyek jelentÕs anyagi veszteséget eredményezhetnek, különösen ha bankkártya-információkat vagy banki részleteket érintenek. A netes vásárlások és a banki ügyek internetes intézésének népszerÛbbé válásával egyre aggasztóbbak ezek a gondok. Az év elsÕ felében a titkos információkat felfedÕ, rosszindulatú programok tették ki a Symantec által jelentett ötven leggyakoribb programminta 74 százalékát. Ez az elÕzÕ 6 hónapban még csak 54 százalék volt.

A támadók kezdenek felhagyni a hálózat határok elleni nagy, többcélú támadásokkal, ehelyett a webalkalmazásokra, illetve a felhasználónál futó alkalmazásokra összpontosítanak – mondta el Arthur Wong, a Symantec alelnöke. A veszélykörnyezet folytonos változása miatt a felhasználóknak igyekezniük kell, hogy rendszereik napra készek legyenek a hibajavításokat és a védelmi megoldásokat tekintve.

Ahogyan arra számítani lehetett, ugrásszerÛen nÕtt a bothálózatok száma, s ez az egyedi igényeket kiszolgáló botprogramok áruvá alakulásával magyarázható. A Symantec átlagosan 10 352 aktív bothálózatot észlelt naponta, ez az elÕzÕ jelentés idÕszakában tapasztalt 4348-hoz képest 140 százalékos növekedést jelent.

A jövÕbeni valószínÛleg nÕ a vezeték nélküli hálózatok elleni támadások és veszélyforrások száma. Emellett, mivel egyre több vállalat kapcsolja össze hang- és adathálózatát, az internetes hangátviteli protokoll (VoIP) elleni támadások megjelenésére is számítani lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.